Vene ajakirjanike liit süüdistab YouTube'i Venemaal tsensuuris

Copy
YouTube'i logo nutitelefonis Moskvas 12. oktoober 2021.
YouTube'i logo nutitelefonis Moskvas 12. oktoober 2021. Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/SCANPIX

Venemaa ajakirjanike liit süüdistas neljapäeval YouTube'i "tsensuuris" ning kutsus rakendama karistuslikke meetmeid, kardetavasti võib videoplatvorm olla järgmine ettevõte, mis Venemaal ära keelatakse.

«Kallutatud modereerimine ja avalik tsensuur digitaalsetel platvormidel peab leidma tagajärjed kooskõlas Venemaa seaduse normidega,» ütles Venemaa Ajakirjanike Liidu esimees Vladimir Solovjov Interfaxi vahendusel.

Solovjov kutsus Vene võime reageerima olukorrale ning võtma vastavad meetmed kasutusele nii Google'i kui ka YouTube'i vastu.

Solovjov lisas, et liit esitab vastava palve nii Venemaa prokuröridele, välisministeeriumile kui ka riiklikule meediajärelevalveametile Roskomnadzor.

Eraldi teatas neljapäeval Venemaa suurim meedia holding-kompanii ja riikliku energiahiiu Gazprom tütarettevõte Gazprom-Media, et YouTube on eemaldanud oma platvormilt kaks nende kanalit, TNT ja NTV.

«YouTube'i otsus blokeerida neid miljonitele jälgijatele on tulnud täieliku üllatusena,» teatas Gazprom-Media oma Telegram-kontol, nimetades YouTube'i samme «poliitiliselt kallutatuks» ning «meie vaatajate huve rikkuvaiks».

Riiklik meediagrupp Rossija Segodnja ütles, et nende uudisteagentuur Sputnik, mis on Euroopa Liidus saanud oma programmi edastamise keelu, võeti samuti YouTube'ist maha. Grupi pressiesindaja sõnul on Sputniku kõik 32 erikeelset ressurssi blokeeritud.

Vene järelevalvajad süüdistasid läinud nädalal USA tehnoloogiahiidu Google'it ja selle videojagamisplatvormi YouTube «terroristlikes» tegevustes.

Venemaa on juba praegu blokeerinud juurdepääsu üleilmsetele tehnoloogiahiidudele, seal hulgas on Venemaal keelustatud Twitter, Facebook ja Instagram, neist kahe viimase omanikfirma Meta on Moskva sõnul süüdi «äärmuslikes tegevustes».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles