Austraalia on mures Hiina sõjalise kohaloleku võimaliku suurenemise pärast Saalomoni saartel

Copy
Saalomoni saarte pealinn Honiara.
Saalomoni saarte pealinn Honiara. Foto: MAVIS PODOKOLO / AFP / Scanpix

Hiina võib suurendada sõjalist kohalolekut Saalomoni saartel, ilmneb lekitatud dokumendist, mis tekitab ärevust naabruses asuvas Austraalias ja laiemaltki.

Saalomoni saared teatasid neljapäeval, et on allkirjastanud Hiinaga politseikoostöö leppe. Austraalia teeb aga hoopis murelikumaks internetti lekkinud laiema julgeolekukoostöö leppe mustand.

Kavandatava leppe järgi võib Hiina saata Saalomoni saartele politseinikke, sõjaväelasi ja teisi relvajõudude liikmeid nii abiks ühiskondlikku korda tagama kui paljudel muudel põhjustel. Saartele võidakse saata ka laevu.

Austraalia välis- ja kaubandusministeerium tegi Hiinat ja lekkinud dokumenti otseselt mainimata avalduse, milles väljendati muret igasuguse tegevuse pärast, mis võiks piirkonna julgeolekut destabiliseerida.

Ministeerium ütles, et pärast eelmise aasta rahutusi Saalomoni saarte pealinnas Honiaras suutsid Austraalia ja tema naabrid saata julgeolekuabi «väljaspoolse toetuseta».

«Vaikse ookeani saartel on õigus langetada iseseisvaid otsuseid,» ütles ministeerium. «Austraalia koostöö meie Vaikse ookeani perega keskendub piirkonna majanduslikule heaolule, julgeolekule ja arengule.»

Ka Uus-Meremaal on kavas väljendada nii Hiinale kui Saalomoni saartele dokumendi pärast ametlikult muret.

«Kui see on ehtne, on see kokkulepe väga murettekitav,» ütles Uus-Meremaa välisminister Nanaia Mahuta.

Ta lisas, et suveräänsel riigil on mõistagi õigus selliseid kokkuleppeid sõlmida, aga neis kavandatud areng destabiliseeriks olemasolevat korraldust, mis on olnud pikka aega Vaikse ookeani piirkonna julgeoleku aluseks.

Hiina välisministeerium ütles vastuseks kokkuleppe kohta, et Saalomoni saartega tehakse «normaalsed korrakaitse- ja julgeolekukoostööd võrdse kohtlemise ja mõlemale poolele kasuliku koostöö põhimõtte alusel».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles