Interpol aitab Moldoval toime tulla Ukraina põgenikelainega

Copy
Ukraina põgenikud Moldovas.
Ukraina põgenikud Moldovas. Foto: Dumitru Doru/Epa/Scanpix

Rahvusvaheline politseiorganisatsioon Interpol saatis Moldovasse oma meeskonna, et aidata sel Euroopa Liitu mittekuuluval vaesel riigil toime tulla põgenikelainega Ukrainast.

Ligi 380 000 ukrainlast on pärast Venemaa sissetungi pagenud 2,6 miljoni elanikuga naaberriiki Moldovasse.

Interpoli töötajad paigutatakse pealinna Chişinăusse ja erinevatesse põgenikelaagritesse, teatas organisatsioon reedel. «Missioon pakub kohapeal tuge õiguskaitse- ja humanitaarasutustele, kes tegelevad selle suure põgenikelainega,» lisati teates.

Meeskond teeb kindlaks vajadused ning «pakub asjakohast koolitust, analüüsi ja tegevustoetust», ütles Interpol.

Agentuuril on juba andmeid inimkaubitsejatest ja smugeldajatest, kes ootavad piiripunktides, et püüda «haavatavaid» ukrainlasi.

«Lapsed ja saatjata alaealised on smugeldajate ja inimkaubitsejate poolt ärakasutamise suhtes eriti altid,» hoiatas Interpol.

«Kurjategijad kasutavad kõiki võimalusi, et suurendada ebaseaduslikku tulu, ja mitte kõik, kes on viimase kuu jooksul Ukraina piiri äärde tormanud, ei tee seda heade kavatsustega,» ütles Interpoli peasekretär Jürgen Stock.

Interpol ei täpsustanud meeskonna suurust ja koosseisu.

Saksamaa korraldab 5. aprillil doonorkonverentsi, et pakkuda täiendavat abi, ja oma töötajad saadab Moldovale põgenike haldamisel appi ka EL-i piiriagentuur Frontex.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles