Tuhanded inimesed põgenevad Filipiinidel vukaanipurske eest

Copy
Taali vulkaan Filipiinidel 26. märtsil 2022.
Taali vulkaan Filipiinidel 26. märtsil 2022. Foto: Reynante Olitan De Villa/AP/Scanpix

Tuhanded inimesed said laupäeval käsu lahkuda kodudest Filipiinide Taali vulkaani läheduses, sest vulkaan paiskas õhku tuha- ja aurupilvi.

Pealinnast Manilast 50 lõunas keset järve asuv vulkaan tegi laupäeva hommikul kell 7.22 lühikese purske, teatas Filipiinide vulkanoloogia- ja seismoloogiainstituut.

Instituut hoiatas järgnevate pursete eest, mis võivad vallandada ohtliku gaasi-, tuha- ja rusuvoolu ning tekitada tsunami.

Järve ümbruse elanikel soovitatakse tungivalt evakueeruda, ohutase on tõstetud kahelt pügalalt kolmele.

Purskele on järgnenud "peaaegu lakkamatu ferromagneetiline aktiivsus", ütles instituudi teadlane Princess Cosalan ja seletas, et ferromagneetiline purse tekib sulakivimi kokkupuutest põhja- või pinnaveega, paisates õhku aurupilvi.

Viie järveäärse küla elanikud on saanud käsu kodunt lahkuda, ütles piirkonna tsiviilkaitseameti esindaja. Neis külades elab üle 12 000 inimese.

Taal on üks Filipiinide aktiivsemaid vulkaane.

Alates 2020. aasta jaanuarist on kunagi tuhandetele inimestele eluasemeks olnud vulkaanisaarele minek keelatud, sest paljud majad jäid tookord purske järel laava alla, kariloomad said surma ja elanikud olid sunnitud põgenema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles