Myanmari hunta tõotas riigipöörde vastased hävitada

Copy
Myanmari huntajuht Min Aung Hlaing sõjaväeparaadil Naypyitawis 27. märtsil 2022.
Myanmari huntajuht Min Aung Hlaing sõjaväeparaadil Naypyitawis 27. märtsil 2022. Foto: Aung Shine Oo/AP/Scanpix

Myanmari hunta hävitab riigipöörde vastased, tõotas sõjaväejuht Min Aung Hlaing pühapäeval, kui relvajõud korraldasid protestide verise mahasurumise aastapäeval jõudemonstratsiooni.

Myanmaris valitseb pärast eelmise aasta 1. veebruari sõjaväelist riigipööret Aung San Suu Kyi valitsuse kukutamiseks ja sellele järgnenud opositsiooni verist mahasurumist kaos, milles on kohalike vabaühenduste teatel hukkunud üle 1700 tsiviilisiku.

Pidevalt leiavad aset huntavastaste meeleavaldajate, rahvakaitsejõudude võitlejate ja sõjaväe vahelised kokkupõrked. Võitlus on kandunud ka piirialadele, kus tegutsevad kindlapiirilisemad etnilised mässurühmitused.

Huntajuht Min Aung Hlaing ütles pühapäeval iga-aastast sõjaväeparaadi juhatades 8000 julgeolekujõudude liikmele, et relvajõud ei halasta kellelegi.

Sõjavägi «ei pea enam läbirääkimisi ning hävitab lõplikult» rühmitused, mis püüavad tema võimu kukutada, kuulutas ta enne relvajõudude päeva paraadi pealinnas Naypyidaw's.

Huntavastased kutsusid aga sotsiaalmeedias rahvast pühapäeva õhtul üle riigi protestima.

Relvajõudude päevaga tähistatakse Myanmari vastupanu algust Jaapani okupatsioonile Teise maailmasõja ajal ning harilikult võtavad paraadist osa välisriikide sõjaväelased ja diplomaadid.

Eelmisel aastal surusid sõjaväelased paraadi ajal piiripöörde vastased protestid veriselt maha. Surma sai 163 inimest ja juhumile järgnes laialdane rahvusvaheline hukkamõist.

Myanmari hunta isolatsioon üha suureneb, pärast putši on ainsana riiki külastanud Kambodža liider Hun Sen.

Riigi suurim relvatarnija ja liitlase Venemaa asekaitseminister pidi tänavusest sõjaväeparaadist osa võtma, kuid ei saanud «siseasjade» tõttu tulla, ütles hunta pressiesindaja Zaw Min Tun.

ÜRO Myanmari ekspert ütles veebruaris, et Venemaa ja Hiina jätkavad hunta relvadega varustamist.

USA ja Suurbritannia teatasid aga reedel uutest sanktsioonidest Myanmari sõjaväele. Ühendriigid olid mõni päev varem jõudnud järeldusele, et Myanmari sõjavägi on süüdi genotsiidis rohingjade vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles