Erisaadik: USA sanktsioonid Iraani revolutsioonikaardile jäävad alles

Copy
Iraani revolutsioonikaart.
Iraani revolutsioonikaart. Foto: Iraani presidendi kantselei/AFP/Scanpix

USA säilitab sanktsioonid Iraani revolutsioonilisele kaardiväele isegi siis, kui saavutatakse kokkulepe riigi tuumaprogrammi piiramises, ütles pühapäeval Ühendriikide erisaadik Robert Malley.

Iraan on nõudnud uue tuumaleppe ühe tingimusena revolutsioonikaardi (IRGC) sanktsioonidest vabastamist.

Malley ütles aga Katari pealinnas Dohas konverentsil, et IRGC jääb USA seadusega sanktsioonide alla ja Ühendriikide hinnang revolutsioonikaardile ei muutu.

Kaardivägi on sanktsiooninimekirjas sellepärast, et Iraan toetab Süüria valitsust, Jeemeni huthi mässulisi ja Liibanoni Hizbollah'd.

Diplomaatide sõnul on kõnelused 2015. aasta Iraani tuumaleppe taastamiseks lõpule jõudmas ja uus lepe võib sündida lähipäevil.

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell ütles laupäeval Doha foorumil, et uue Iraani tuumaleppe sõlmimine on päevade küsimus.

«Me oleme väga lähedal, aga on veel paar lahtist küsimust,» ütles Borrell ajakirjanikele. «Ma ei saa teile öelda millal või kuidas, aga see on päevade küsimus.»

Iraan peab 2015. aasta tuumaleppe taaselustamiseks juba alates 2021. aasta aprillist kõnelusi Suurbritannia, Hiina, Prantsusmaa, Saksamaa ja Venemaaga. Vahendajate kaudu osaleb ka USA.

Viini kõneluste Euroopa Liidu koordinaator Enrique Mora sõitis laupäeval Teherani ja loodab viimastele erimeelsustele lahendust leida.

«Meil on tehtud 95 protsenti, kuid viimased viis protsenti on otsustavad,» ütles Borrell, kelle sõnul ületati viimane suurem komistuskivi, kui Venemaa oma etteheidetest sel kuul loobus.

«Tahame ennetada tuumaprogrammi edenemist,» lausus Borrell. «Oleksin väga pettunud, kui seda ei juhtu.»

Malley hoiatas aga Doha foorumil, et kokkulepe ei ole vältimatu ega «paista nurga tagant».

«Me oleme üsna lähedal,» ütles ta, kuid lisas: «Oleme olnud nüüd juba mõnda aega üsna lähedal. Ja minu arvates ütleb see teile probleemide keerukuse kohta kõik, mis vaja.»

Enne Malleyt sõna võtnud endine Iraani välisminister, praegu riigi kõrgeimat juhti nõustav Sayyid Kamal Kharrazi rõhutas revolutsioonikaardi tähtsust.

«Jah, see on lähedal, kuid sõltub Ühendriikide poliitilisest tahtest,» ütles ta tuumeleppe kohta, mille eelkäijast USA 2018. aastal taandus.

Loomulikult tuleb IRGC sanktsiooninimekirjast eemaldada, ütles Kharrazi.

«IRGC on rahvusarmee ja rahvusarmeed ei saa panna terrorirühmituste nimekirja.»

USA liigitas 2019. aasta aprillis, kui president oli Donald Trump, Iraani revolutsioonikaardi «välisriigi terroriorganisatsiooniks». Aasta varem oli Trump USA tuumaleppest välja viinud.

Kharrazi ütles, et Iraan tahab ka tagatist, et Ühendriigid taas leppest ei lahku. Malley sõnul ei saa seda pärast president Joe Bideni ametiaja lõppu tagada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles