Saudi koalitsioon ründas huthide relvarahu kiuste Jeemenit

Copy
Julgeolekujõud inspekteerimas rünnakupaika Sanaas.
Julgeolekujõud inspekteerimas rünnakupaika Sanaas. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Saudi Araabia juhitav koalitsioon tegi pühapäeval Jeemenile õhurünnakuid, ehkki mässulised huthid olid kuulutanud välja kolmepäevase relvarahu ja pakkunud alalist vaherahu, teatas Saudi meedia.

Rünnakute sihtmärgiks oli mässuliste valduses pealinn Sanaa, edastas Saudi Araabia telekanal Al Ekhbariya, teatades Twitteris, et kesköö paiku algasid õhurünnakud huthide laagritele ja tugipunktidele Sanaas.

Iraani toel võitlevad šiiamässulised huthid kuulutasid laupäeval välja kolmepäevase relvarahu ja pakkusid rahukõnelusi tingimusel, et saudid lõpetavad õhurünnakud ja Jeemeni blokaadi ning viivad välja võõrväed.

Päev varem tegid mässulised mitu drooni- ja raketirünnakut sihtmärkidele Saudi Araabias, seal hulgas ühele naftarajatisele Jiddah linnas Vormel-1 ringraja lähistel.

«Huthid esitasid vahendajate kaudu algatuse, mis hõlmab relvarahu, lennujaama (Sanaa) ja sadama (Hoideida) avamist ning Jeemeni-siseseid kõnelusi,» ütles laupäeval üks Saudi Araabia kõrge ametnik.

Relvarahupakkumine tuli päeval, mil Saudi Araabia sekkumisest Jeemeni sõtta, kus tema juhitav araabia riikide koalitsioon võitleb valitsuse poolel, möödus seitse aastat.

Jeemeni sõjas ja selle tagajärjel on surma saanud sajad tuhanded inimesed ning põgenenud miljonid. ÜRO hinnangul on konflikt põhjustanud maailma rängima humanitaarkriisi.

Mässulised lükkasid eelmisel nädalal tagasi pakkumise pidada kuueliikmelise Pärsia lahe riikide koostöönõukogu vahendusel rahuläbirääkimisi Saudi Araabia pealinnas Ar-Riyadis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles