El Salvador kehtestas jõuguvägivalla tõttu riigis eriolukorra

Copy
Politseinikud ja sõjaväelased vahistasid La Libertadi departemangus, kus jõuguvägivallas on tapetud enim inimesi, mitu Mara Salvatrucha jõugu liidrit.
Politseinikud ja sõjaväelased vahistasid La Libertadi departemangus, kus jõuguvägivallas on tapetud enim inimesi, mitu Mara Salvatrucha jõugu liidrit. Foto: Marvin Recinos / AFP / Scanpix

Ladina-Ameerika väikeriigi El Salvadori parlament kuulutas pühapäeval seoses jõuguvägivallaga välja eriolukorra, millega piiratakse kodanikuõigusi ja suurendatakse politsei volitusi, ütles seadusandliku assamblee spiiker Ernesto Castro.

«Me kiidame heaks kriisirežiimi, mis lubab meie valitsusel kaitsta salvadorlaste elusid ja astuda kuritegevusele otse vastu,» ütles Castro Twitteris.

Kaks päeva kestnud vägivallas on tapetud kümneid inimesi, politsei kohaselt suri ainuüksi laupäeval kuritegelike jõukude veristes rünnakutes vähemalt 62 inimest.

Politsei ja sõjaväelased võtsid Mara Salvatrucha (MS-13) jõugu mitu liidrit vahi alla.

President Nayib Bukele palus seepeale parlamendil, kus on enamuses tema erakond, kiita heaks eriolukord, et mõningaid vabadusi piirata.

Suure enamusega heaks kiidetud seadlus kuulutas välja «kriisirežiimi» kõikjal riigis. Selle kohaselt piiratakse kogunemisvabadust, võimudel on õigus lugeda kirjavahetust ning kuulata pealt sidet ning samuti on õigus vahi alla võtta inimesi eelneva kohtuliku loata.

Ametlikel andmetel tapeti riigi keskosas La Libertadi departemangus 12 inimest, pealinnas San Salvadoris ja lääne pool asuvas Ahuachapáni departemangus mõlemas üheksa. Ülejäänud inimesed tapeti mujal üle kogu riigi.

«See laupäev, 26. märts lõppes riigis 62 tapmisega,» ütles riiklik tsiviilpolitsei varem Twitteris. «Me ei tagane sõjas jõukudega, me ei puhka enne, kui kõik nende tegude eest vastutavad kurjategijad on kinni võetud ja kohtu ette toodud.»

Valitsuse inimõigusadvokaat Ricardo Martínez pöördus elanikkonna poole palvega säilitada rahu ja aidata kaas «rahukultuuri» edendamisele riigis.

Eelmise aasta novembris sai El Salvadoris tapmiste laines kolme päevaga surma 45 inimest.

Võimude andmetel on Mara Salvatruchal, Barrio-18-l ja teistel jõukudel 6,8 miljoni elanikuga El Salvadoris 70 000 liiget. Jõuke süüdistatakse tapmistes, väljapressimistes ja narkoäris.

Eelmisel aastal registreeriti El Salvadoris 1140 tapmist, mis teeb 18 surma 100 000 elaniku kohta, kuid see madalaim arv pärast kodusõja lõppu 1992. aastal. Aasta varem oli tapmiste ametlik arv 1341.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles