POSTIMEES TŠEHHIS ⟩ Ka Tšehhis tuntakse, et ollakse osa rindejoonest Venemaaga

Rauno Matvejev
, toimetaja, Praha
Copy
15. märtsil külastasid Vene rünnaku all olevat Kiievit ja Ukraina presidenti Volodõmõr Zelenskõid Poola, Sloveenia ja Tšehhi peaministrid. Vasakult teine on Tšehhi peaminister Petr Fiala.
15. märtsil külastasid Vene rünnaku all olevat Kiievit ja Ukraina presidenti Volodõmõr Zelenskõid Poola, Sloveenia ja Tšehhi peaministrid. Vasakult teine on Tšehhi peaminister Petr Fiala. Foto: Ukraina presidendi kantselei/EPA /Scanpix

Sõda Ukrainas muutis seda, kuidas Tšehhis tunnetatakse Venemaa-ohtu, ütlevad mõttekoja Evropské hodnoty (Euroopa väärtused) analüütik David Stulík ja Euroopa Parlamendi liige Markéta Gregorová. Uue, Petr Fiala juhitud valitsuse välispoliitikas on nende sõnul täheldada rohkem julgust ja valmis ollakse ka NATO üksuse võõrustamiseks.

Tšehhi peaministri Petr Fiala paremtsentristlik, viiest erakonnast koosnev kirju valitsus on ametis olnud üle kolme kuu, olles ametist tõuganud parempopulistist peaministri Andrej Babiši, kellele Tšehhi prokurörid esitasid 21. märtsil süüdistuse kelmuses Euroopa Liidu raha ebaseadusliku kasutamise tõttu.

Kuigi valitsuse vahetumise ajal võis meedias pealkirjadest leida küsimusi, kas Tšehhi on nüüd uue valitsusega läände pöördumas, leiavad Stulík ja Gregorová, et pealkirjad olid ülepaisutatud, sest Tšehhi on alati olnud läänemeelne – nüüd ei pea aga uus valitsus arvestama president Miloš Zemani seisukohtadega, mis võimaldab Fiala juhitud valitsusele rohkem sõna- ja tegevusvabadust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles