KOHALIK VAADE Ukraina sõda muudab jõuvahekordi Põhja-Aafrikas (1)

Gregorio García Maestro
, ajakirjanik, Madrid
Copy
Lääne-Sahara lippudega meeleavaldajad nädalavahetusel Madridis protestimas Hispaania valitsuse otsuse vastu toetada Maroko seisukohta, et piirkond peaks olema autonoomse staatusega nende koosseisus. 
Lääne-Sahara lippudega meeleavaldajad nädalavahetusel Madridis protestimas Hispaania valitsuse otsuse vastu toetada Maroko seisukohta, et piirkond peaks olema autonoomse staatusega nende koosseisus. Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP/Scanpix

Sõda Ukrainas on kiirendanud viimasel kahel aastal Põhja-Aafrikas toimunud geopoliitilisi muutusi ja sundis Hispaaniat taganema pool sajandit püsinud diplomaatilistest põhimõtetest.

Hispaania valitsus eesotsas peaminister Pedro Sánchezega astus hiljuti ajaloolise sammu riigi välispoliitikas, teatades, et toetab Hispaania endise koloonia Lääne-Sahara saamist autonoomseks regiooniks Maroko koosseisus. Selline on ka Rabati seisukoht.

Sellega heitis Hispaania kõrvale Lääne-Sahara enesemääramisõiguse tunnustamise ja andis rohelise tule Maroko praegusele okupatsioonile selles piirkonnas, mööndes Rabati suveräänsust mereäärse mineraaliderikka territooriumi üle.

Otsus tuli üllatusena, sest see kaldub kõrvale Madridi kindlast välispoliitilisest kursist viimasel 47 aastal, mis on järgnenud Hispaania novembris 1975 langetatud otsusele loobuda oma kolooniast Saharas. Kogu selle ajal on Madrid joondunud ÜRO resolutsiooni järgi, mille järgi tuleb leida lahendus küsimusele läbirääkimistel Maroko ja Lääne-Saharas võimu hoidva Polisario Rinde vahel. Neist viimane soovib Lääne-Sahara enesemääramisõiguse küsimuses referendumit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles