EL asus kiirendatud korras läbi vaatama uut vaktsiini omikrontüvele

Copy
Hispaania ravimifirma HIPRA töötajad Ameris asuvas laboris 2. detsember 2021.
Hispaania ravimifirma HIPRA töötajad Ameris asuvas laboris 2. detsember 2021. Foto: Nacho Doce/Reuters/Scanpix

Euroopa Liidu ravimijärelevalveamet teatas teisipäeval, et alustas Hispaania ravimifirma HIPRA toodetava Covid-19 vaktsiini kiirendatud korras heakskiitmist, kuna varased tulemused näitasid kõrget efektiivsust viiruse omikrontüve vastu.

«Esialgsed tulemused viitavad sellele, et immuunvastus HIPRA Covid-19 vaktsiinile võib olla efektiivne SARS-CoV-2 vastu, sealhulgas muret tekitavate variantide, nagu omikrontüvi, vastu,» märkis Euroopa Ravimiamet (EMA) avalduses.

HIPRA brändinimetusega PHH-1V vaktsiini asub Amsterdamis paiknev EMA testima, enne kui annab täieliku kasutusloa Euroopa Liidu 27 liikmesriigis kasutamiseks.

EMA ei öelnud, kui kaua võib selleks aega minna.

HIPRA arendab vaktsiini kui tõhustusvaktsiini täiskasvanutele, kes on juba täielikult vaktsineeritud mõne teise Covid-19 vaktsiiniga.

PHH-1V on proteiini baasil valmistatud vaktsiin, mis valmistab keha ette ennast kaitsma Covid-19 vastu, märkis EMA.

Mitmel pool maailmas on koroonaviirusse nakatumine taas tõusuteel ning peamine põhjus on kergesti nakkuv omikroni BA.2 variant.

EL on seni andnud kasutusloa viiele Covidi-vaktsiinile Euroopa Liidu territooriumil kasutamiseks: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson ja Novavax.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles