ÜLEVAADE ⟩ Nokia tõrjub süüdistusi pealtkuulamise võimaldamises Venemaal

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Nokia peakorter Espoos. Soome telekomifirma teatas märtsi alguses, et lahkub Vene turult, ja mõistis hukka Kremli rünnaku Ukraina vastu. 
Nokia peakorter Espoos. Soome telekomifirma teatas märtsi alguses, et lahkub Vene turult, ja mõistis hukka Kremli rünnaku Ukraina vastu. Foto: Heikki Saukkomaa/lehtikuva/ap/scanpix

Kuigi Soome telekomigigant Nokia teatas märtsi alguses, et lahkub Venemaa turult, jääb riiki alles nende tehnoloogia ja tarkvara, mis ühendab valitsuse digiluurevahendeid Venemaa suurima sideteenuse pakkuja võrguga.

Ajalehe The New York Times andmeil on Nokia mänginud võtmerolli, et ühendada jälgimissüsteemi SORM (Система оперативно-разыскных мероприятий) Venemaa suurima telekomiteenuse pakkuja MTS võrguga, võimaldades nii föderaalsel julgeolekuteenistusel FSB kuulata pealt telefonikõnesid, lugeda e-kirju ja tekstisõnumeid ning jälgida muud internetisuhtlust. Teadaolevalt on sedasi jälgitud nii Vene opositsiooniliidrit Aleksei Navalnõid kui ka tapetud Kremli kriitikut Boriss Nemtsovi.

Nokia ise ei tooda SORMi, kuid Soome firma ülesanne on mitme aasta kestel olnud tagada selle sujuv toimimine ning lahendada võimalikke tõrkeid SORMi ja MTSi ühendustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles