Venemaa ja Valgevene ametnikke ei kutsuta Buchenwaldi vabastamise aastapäevale

Copy
Lilled endise natsi-Saksamaa Buchenwaldi koonduslaagri värava juures.
Lilled endise natsi-Saksamaa Buchenwaldi koonduslaagri värava juures. Foto: Karina Hessland / Reuters / Scanpix

Endise natsi-Saksamaa Buchenwaldi koonduslaagri memoriaali ametnikud teatasid teisipäeval, et Venemaa ja Valgevene ametlikud esindajad ei ole kutsutud laagri vabastamise 77. aastapäevale järgmisel kuul.

Ukraina sõda on varjutanud mälestusüritust, «eriti Boriss Romantšenko vägivaldne surm», ütles Buchenwaldi ja Mittelbau-Dora memoriaali fond.

96-aastane Romantšenko sai surma 18. märtsil, kui Vene väed ründasid Harkivit.

«Venemaa ja Valgevene ametlikud esindajad ei ole sel aastal tseremooniale teretulnud,» ütles fond avalduses, lisades, et mõlema riigi saatkonda Berliinis on sellest otsusest teavitatud.

Fond ütles, et 10. aprillile kavandatud tseremoonial avaldatakse erilist austust Romantšenkole, kes oli Buchenwald-Dora rahvusvahelise komitee asepresident.

Buchenwaldi vabastamise aastapäeva tseremoonial 2015. aastal kutsus ta võitlema «rahu ja vabaduse maailma» loomise eest.

Fond ütles, et mälestusüritusele kutsutakse Ukraina ja Vene kodanikuühiskonna esindajad.

Eelmisel kahel aastal jäi Buchenwaldi vabastamise aastapäeva üritus koroonapandeemia tõttu ära.

Saksamaal moodustati pärast Vene vägede Ukrainasse tungimist võrgustik, aitamaks natside koonduslaagrites ellujäänuid, kes elavad Ukrainas. Neid on umbes 42 000.

Neile inimestele püütakse anda praktilist abi, arvestades «eksistentsiaalset ohtu», millega nad Venemaa vallandatud sõja tõttu silmitsi seisavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles