IAEA juht külastas Lõuna-Ukraina tuumaelektrijaama

Copy
Lõuna-Ukraina tuumaelektrijaam 25. november 2015.
Lõuna-Ukraina tuumaelektrijaam 25. november 2015. Foto: ANATOLII STEPANOV/AFP/Scanpix

ÜRO Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) juht Rafael Grossi külastas kolmapäeval Lõuna-Ukraina tuumaelektrijaama esimest korda pärast seda, kui Vene vägede sissetung on põhjustanud mure tuumakatastroofi pärast.

IAEA peadirektor on sõjaga kaasnevate ohtude eest korduvalt hoiatanud.

Vene väed võtsid sõja esimesel päeval 24. veebruaril kontrolli alla Tšornobõli tuumajaama, mis ei tegutse, kuid kus hoitakse endiselt radioaktiivseid jäätmeid.

4. märtsil vallutasid nad Euroopa suurima tuumaelektrijaama Zaporižžjas. Pommitamine vallandas ühes kompleksi õppehoones tulekahju, mis tekitas ärevust kaugemalgi kui Ukrainas.

«Ma olen Lõuna-Ukraina tuumaelektrijaamas, et kohtuda Ukraina valitsusametnike ja personaliga ning alustada IAEA tehnilist abi riigi tuumarajatiste ohutuse ja julgeoleku tagamiseks,» kirjutas IAEA juht kolmapäeval Twitteris.

Visiidi eesmärk on toetada Ukrainat praegusel äärmiselt raskel ajal, lisas ta.

Grossi tänas Južnoukrainski linna lähedal asuva tuumajaama töötajaid vastupidavuse eest.

«Ma tahan öelda, et me oleme siin teie jaoks, et me oleme valmis toetama teid igal võimalikult viisil ja moel,» ütles IAEA peadirektor Twitterisse postitatud videos.

Grossi kohtus teisipäeval Ukraina valitsusametnikega ning saatis riiki eksperdid ja varustuse aitamaks ära hoida tuumaõnnetuse ohtu.

IAEA ei ole öelnud, kui kaua visiit kestab.

Ukrainal on neli aktiivset tuumajaama kokku 15 reaktoriga ning suured radioaktiivsete jäätmete hoidlad, muu hulgas 1986. aasta tuumakatastroofi kohas Tsornobõlis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles