Pfizer ja Moderna said USAs neljanda vaktsiinidoosi loa

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
15.09.2021, Tallinn
Lääne-Tallinna keskhaigla vaktsineerimispunkt Ülemiste keskuses.
Foto Tairo Lutter, Postimees
15.09.2021, Tallinn Lääne-Tallinna keskhaigla vaktsineerimispunkt Ülemiste keskuses. Foto Tairo Lutter, Postimees Foto: Tairo Lutter

Ameerika Ühendriikide toidu- ja ravimiamet andis loa teha koroonavaktsiini teine tõhustusdoos ehk neljas doos 50-aastastele ja vanematele inimestele ning üle 18-aastastele, kellel on teatud tüüpi immuunpuudulikkus.

Varem oli neljas doos lubatud ainult 12-aastastele ja vanematele inimestele, kellel on raske immuunpuudulikkus.

Biotehnoloogiaettevõte Moderna teatab, et sai Ameerika Ühendriikide toidu- ja ravimiametilt (FDA) erakorralisele kasutusloa (emergency use authorization) Moderna Covid-19 vaktsiini (mRNA-1273) teiseks tõhustusdoosiks.

Teise tõhustusdoosi annus on 50 µg ja see on näidustatud 50-aastastele ja vanematele isikutele, kes on saanud esmase tõhustusdoosi mõne heakskiidetud Covid-19 vaktsiiniga ning isikutele alates 18. eluaastast, kellel on teatud tüüpi immuunpuudulikkus.

FDA tugines oma otsuses Iisraelis avaldatud andmetele, mis näitavad mRNA vaktsiini neljanda doosi manustamise ohutust ja efektiivsust omikrontüve laine korral. 

Eestis ei ole praegu teise tõhustusdoosi vajadust

Eesti immunoprofülaktika ekspertkomisjon ei soovita Eestis veel manustada teist Covid-19 tõhustusdoosi, sest ühe tõhustusdoosi saanud inimeste haiglavajadus on endiselt väga madal. Lisaks leidis komisjon, et teise tõhustusdoosi manustamine ei vähendaks praegu oluliselt nakkuse levikut ega vähendaks tervishoiusüsteemi koormust.

Eesti andmed näitavad, et tõhustusdoos hoiab haiglasse sattumise riski väga väiksena ja enamik haiglasse sattunutest on vaktsineerimata inimesed. Iisraeli esialgsed andmed kinnitavad, et omikrontüve puhul ei hoia teine tõhustusdoos võrreldes ühe tõhustusdoosiga nakatumist oluliselt paremini ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles