Vene tähtsopran Anna Netrebko mõistis sõja hukka ja naaseb lavadele (1)

Copy
Anna Netrebko.
Anna Netrebko. Foto: HANS PUNZ/AFP

Vene tähtsopran Anna Netrebko mõistis kolmapäeval hukka sõja Ukrainas ja teatas naasmisest ooperilavadele pärast esinemiste tühistamist seoses kriitikaga, et tal on lähedased sidemed Kremliga.

Paljud Vene loomeinimesed on olnud surve all mõista Putini invasioon avalikult hukka või jääda ilma elatisest. Netrebko, kes on üks maailma tuntumaid ooperilauljaid, kirjutas Facebookis, et tahab asjad klaarida ja kinnitada, et ei ole president Vladimir Putini toetaja.

«Mõistan sõja Ukraina vastu selgelt hukka, minu mõtted on selle sõja ohvrite ning nende peredega,» kirjutas ta, lisades, et «ei ole ühegi erakonna liige ega seotud ühegi Venemaa juhiga».

«Mõistan ja kahetsen, et minu tegusid ja avaldusi möödanikus võidakse osaliselt vääriti mõista,» tunnistas 50-aastane Netrebko.

Sopran toonitas, et on Putiniga kohtunud vaid loetud kordadel, peamiselt kunstipreemiate vastuvõtmiseks või olümpiamängude avamisel.

Ta ütles, et ei ole kunagi Venemaa valitsuselt rahalist toetust saanud ja elab Austrias, mis on ka tema maksuresidents.

«Armastan oma kodumaad Venemaad,» kirjutas Netrebko, lisades, et püüab «oma kunstiga edendada ainult rahu ja ühtsust».

«Pärast varem teatatud esinemispausi naasen ma mai lõpus ooperi- ja kontserdilavadele, alustades Euroopast,» kirjutas ta.

Vene staardirigent ja Kremli lojalist Valeri Gergijev, kes Netrebko avastas, jäi läinud kuul ilma tööst Müncheni Filharmoonias ja kuulutati mitmes mainekas kontserdisaalis soovimatuks isikuks, kuna ta keeldus Putinit kritiseerimast.

Netrebko tühistas kontserdid Euroopas ja USA-s, kui New Yorgi Metropolitan Opera ja Carnegie Hall temaga arvatava Kremli-meelsuse tõttu suhted katkestas.

Paljud Vene staarid on sõjale häälekalt vastu olnud.

Vene priimabaleriin Olga Smirnova lahkus läinud nädalal Moskva Suurest Teatrist, et liituda Hollandi Rahvusballetiga. Ta ütles, et on sõjale vastu «iga oma hingesopiga».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles