KOHALIK VAADE ⟩ Iraan näeb lääne vastust Ukraina sõjale silmakirjalikuna

Javier Brandoli
, ajakirjanik, Teheran
Copy
Iraani vaimulikud põletavad tänavu 11. veebruaril Iraani islamirevolutsiooni aastapäeval Teheranis Vabaduse väljakul Ameerika Ühendriikide lippe.
Iraani vaimulikud põletavad tänavu 11. veebruaril Iraani islamirevolutsiooni aastapäeval Teheranis Vabaduse väljakul Ameerika Ühendriikide lippe. Foto: Vahid Salemi/AP/Scanpix

Ajatolla Ali Khamenei teatas 21. märtsil Iraani uue aasta telepöördumises rahvale: «Mustanahaliste eraldamine valgetest ja nende võtmine rongidelt maha või kahetsuse väljendamine selle üle, et sõda toimub Euroopas, mitte Lähis-Idas, on näited lääne ilmselgest rassismist.»

Selliste sõnadega väljendas ajatolla Iraanis ja mitmes teises mittelääneriigis laialt levinud suhtumist, kus usutakse, et võrreldes teiste sõdadega maailmas valitseb suhtumises Ukraina sõjasse kaksikmoraal.

Lääs on aastakümnete jooksul kogunud arvukalt vaenlasi kolonisatsiooni ja interventsionistliku poliitika tõttu Aasias, Aafrikas ja Ladina-Ameerikas. Neis paigus ei vali suur osa inimesi sõdades poolt, keda toetada, vaid valib pigem poole, keda nad ei toeta.

Ameerika Ühendriikide sõnul «kurjuse teljele» paigutuvas Iraani Islamivabariigis on riigijuhtidele ja enamikule elanikest asi selge: nad ei toeta lääneriikide blokki ja on valinud seetõttu Venemaa poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles