Türgi prokuratuur palus Khashoggi juhtumi Saudi Araabiale üle anda

Copy
Jamal Khashoggi.
Jamal Khashoggi. Foto: Reuters/ScanPix

Türgi prokuratuur palus Istanbuli kohtul lõpetada ajakirjanik Jamal Khashoggi mõrvajuhtumi menetlemine ja anda see üle Saudi Araabiale, edastas täna kohalik meedia. 

Areng langeb ajale, mil Türgi proovib soojendada suhteid Saudi Araabiaga, mis halvenesid pärast Khashoggi jõhkrat tapmist Saudi Araabia Istanbuli konsulaadis 2018. aastal.

Asjaga tegelev prokurör ütles neljapäeval Istanbulis toimunud kohtuistungil, et menetlus «on veninud, sest kohtumääruseid ei saa täita tulenevalt asjaolust, et kahtlusalused on välisriikide kodanikud», edastas uudisteagentuur DHA.

Kohus kiidab justiitsministeeriumi taotluse juhtum Saudi Araabiale üle anda ilmselt heaks, lisas agentuur.

Khashoggi läks 2. oktoobril 2018 Saudi konsulaati, et seada korda dokumendid abiellumiseks oma türklannast kihlatuga. USA ja Türgi ametnike sõnul ootas teda seal ees Saudi löögirühm, kes ta kägistas ja tükeldas. Ajakirjaniku surnukeha pole leitud.

Roim vallandas rahvusvahelise pahameeletormi, mille järelmõjusid on tunda tänini. Lääne luureteenistuste hinnangul andis käsu tapmiseks Saudi kroonprints Mohammed bin Salman.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ütles toona, et käsk tapmiseks tuli Saudi Araabia valitsuse «kõrgeimast instantsist».

Juhtumiga seoses toimus kohtuprotsess ka Saudi Araabias, kuid Türgi polnud sellega rahul ja alustas oma juurdlust, saates tagaselja kohtu alla 26 saudiaraablast, kellest kaks on kroonprintsile lähedalseisvad.

Järgmine kohtuistung on kavas 7. aprillil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles