ÜLEVAADE Poola ja Ungari ühtsusesse hakkavad tekkima lõhed (1)

Copy
Poola peaminister Mateusz Morawiecki (vasakul) ja Ungari peaminister Viktor Orbán. 
Poola peaminister Mateusz Morawiecki (vasakul) ja Ungari peaminister Viktor Orbán. Foto: Bernadett Szabo/Reuters/Scanpix

Poola ja Ungari suhetes pikalt eiratud Venemaa küsimusest on viimaste nädalate jooksul ka neis riikides järjest raskem mööda vaadata. Varem ühiselt Brüsseli-kriitilist joont ajanud riigid on nüüd sattunud eri äärmustesse: Poola nõuab Euroopa Liidus kõige radikaalsemaid Venemaa agressiooni vastaseid samme, samas kui Ungari on selles küsimuses üks liidu passiivsemaid.

Pingete kuhjumise üks selgeim indikaator oli selle nädala keskel Budapestis toimuma pidanud Visegrádi neliku kaitseministrite kohtumise ärajätmine. Nimelt teatasid nii Tšehhi kui ka Poola, et nende kaitseministrid ei kavatse üritusel Ungari neutraalse Vene-poliitika tõttu osaleda.

Peale Poola kaitseministri on etteheiteid Ungari praegusele poliitikale Poola kõrgete poliitikute suust kõlanud varemgi. Nii ütles näiteks president Andrzej Duda intervjuus Poola TVN24-le, et tema ei mõista Ungari peaministri Viktor Orbáni suhtumist Ukrainasse ja selline poliitika läheb Ungarile kalliks maksma. Samuti on Ungarit noominud asevälisminister Marcin Przydacz ning isegi erakonna Õigus ja Õiglus (PiS) esimees Jarosław Kaczyński, kes ütles intervjuus Reutersile, et Orbáni praegune hoiak ei tee teda õnnelikuks. Siiski lisas Kaczyński, et esmalt tuleks pühapäevased valimised Ungaris siiski ära oodata.

Tagasi üles