ÜLEVAADE Ungari opositsioon ohustab Fideszi ainuvõimu

Carlos Kleimann
Copy
Opositsiooni ühisnimekirja vedava Péter Márki-Zay ja tema vastaskandidaadi Viktor Orbáni valimisplakatid Kisvárda linnas. Peaminister kutsub plakatil üles päästma Ungari rahu ja turvalisust. 
Opositsiooni ühisnimekirja vedava Péter Márki-Zay ja tema vastaskandidaadi Viktor Orbáni valimisplakatid Kisvárda linnas. Peaminister kutsub plakatil üles päästma Ungari rahu ja turvalisust. Foto: ATTILA KISBENEDEK/AFP/Scanpix

Ühisrinde moodustanud opositsioonierakonnad lähevad pühapäeval Ungaris toimuvatele parlamendivalimistele arvamusküsitluste järgi seisus, kus neile ennustatakse peaminister Viktor Orbáni juhitava võimuerakonnaga Fidesz peaaegu võrdset toetust.

Kui praegu on Orbáni juhitud võimuparteil parlamendis 133 kohta 199st, mis on neile seni andnud parlamendis võimsa, kahekolmandikulise enamuse, siis ilmselt suudab opositsioonierakondade ühinemine Fideszi senist võimu kahandada.

Ungaris on kasutusel küllaltki keeruline valimissüsteem, mis soosib selgelt kõige tugevamat parteid. Varem tähendas see, et kui opositsiooniparteid ei leidnud valimisringkonnas just ühist kandidaati, siis jagunesid nende hääled eri parteide kandidaatide vahel, mistõttu saavutas enamasti kindla võidu Fideszi kandidaat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles