ÜRO: peatselt jõuab Tigraysse esimene abikonvoi kolme kuu jooksul

Copy
Maailma Toiduprogrammi (WFP) ladu Etioopias Semeras 21. veebruar 2022.
Maailma Toiduprogrammi (WFP) ladu Etioopias Semeras 21. veebruar 2022. Foto: AP/Scanpix

Kolme kuu jooksul jõuab esimene rahvusvaheline abikonvoi peatselt Etioopia sõjast laastatud piirkonda Tigrays, teatas reedel ÜRO toiduabiprogramm (WFP).

Etioopia valitsus kuulutas läinud nädalal välja tähtajatu humanitaarvaherahu, et kiirendada abisaadetiste toimetamist Tigray piirkonda, kus sadu tuhandeid inimesi ähvardab nälg.

Tigray mässulised vastasid, et nõustuvad vaenutegevuse peatamisega, kui abi jõuab ka Tigraysse.

«WFP-juhitud konvoid Tigraysse on tagasi teel ning liiguvad vaikselt edasi!» säutsus agentuur Twitteris.

Teate kohaselt saabuti Ereptisse, mis on Tigrayga piirnevas Afari regioonis, ning lähiajal liigutakse Tigraysse, kuhu toimetatakse üle 500 tonni hädavajalikke toiduaineid ja muud näljahäda piiril kannatavatele kogukondadele.

Tigray mässuliste sõnul on praeguseks 20 abiveokit nende kontrolli all asuval territooriumil Afari piirkonnas ning sõidavad sealt edasi Tigray piirkondlikku pealinna Mek«elesse.

»See on üks hea samm õiges suunas; siiski, põhiline on see, et küsimus pole selles, mitu veokit lubatakse, vaid selles, kas paigas on süsteem, mis tagaks vaba humanitaarligipääsu abivajajateni!« ütles Tigray Rahvavabastusrinde (TPLF) pressiesindaja Getachew Reda Twitteris.

Getachew ütles AFP-le Keenia pealinnas Nairobis WhatsAppi sõnumi vahendusel, et tõenäoliselt läheb abikonvoil »mitu tundi« Mek»eleni jõudmiseks, kuna veokeid tuleb teel ka veel tankida.

Etioopia põhjaosas puhkes 2020. aasta novembris sõda, milles on surma saanud tuhanded inimesed. Veel enam on sunnitud kodudest põgenema, sest konflikt on levinud Tigrayst naaberpiirkondadesse Amharasse ja Afari.

Peaminister Abiy Ahmedi valitsus teeb kõik endast oleneva, et aidata kaasa hädavajaliku humanitaarabi takistamatule pääsule Tigray piirkonda, öeldi avalduses.

«Humanitaarvaherahu edu optimeerimiseks kutsub valitsus Tigray mässulisi loobuma kõigist edasistest agressiooniaktidest ja tõmbuma tagasi naaberpiirkondades okupeeritud aladelt.»

«Etioopia valitsus loodab, et see vaherahu parandab oluliselt humanitaarolukorda ja sillutab tee Põhja-Etioopia konflikti lahendamisele edasise verevalamiseta,» lisati avalduses.

Konflikt sai alguse sellest, et Abiy saatis valitsusväed kukutama piirkonna endist valitsuserakonda Tigray Rahvavabastusrinnet (TPLF), keda ta süüdistas föderaalvägede laagrite ründamises.

Lahingud on kestnud üle aasta, toonud kaasa ränga humanitaarkriisi ning arvukalt teateid vägistamistest ja massimõrvadest mõlemal poolel.

Umbes kuue miljoni elanikuga Tigray on olnud kuid olukorras, mida ÜRO võrdsustab blokaadiga.

USA on süüdistanud Abiy' valitsust abi blokeerimises, Addis Abeba on aga ajanud süü mässuliste pealetungide kaela.

ÜRO ütles jaanuaris, et ligi 40 protsenti Tigray elanikest ähvardab äärmine toidupuudus.

Humanitaarorganisatsioonid on aga pidanud kütusepuuduse ja tarneraskuste tõttu tegevust koomale tõmbama.

Valitsus kuulutas eelmine kord Tigrays «ühepoolse relvarahu» välja juunis, kui TPLF oli piirkonna föderaalvägedelt tagasi vallutanud. Eelmise aasta teises pooles hoogustus sõjategevus aga taas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles