Liibanon on kriisideks loodud riik

Merili Arjakas
, toimetaja
Copy
Frustreerunud kohalikud vandaalitsevad pangaautomaatide kallal. Liibanoni pangad ei luba raha dollarites välja võtta, nael aga on muutunud väärtusetuks. 
Frustreerunud kohalikud vandaalitsevad pangaautomaatide kallal. Liibanoni pangad ei luba raha dollarites välja võtta, nael aga on muutunud väärtusetuks. Foto: Aziz Taher/scanpix

Liibanon vaevleb riigi ajaloos enneolematu finantskriisi käes, mille sügavust seostatakse Maailmapanga kirjeldusel tavaliselt täiemahulise sõjaga.

Riigi valuuta, Liibanoni nael on mustal turul kaotanud rohkem kui 90 protsenti oma väärtusest. Rohkem kui 80 protsenti elanikkonnast elab vaesuses. Kõik hinnad on tõusnud peadpööritavasse kõrgusesse.

Eelmisel kolmapäeval alustas Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) delegatsioon Beirutis läbirääkimisi, et otsida lahendusi majanduskriisis vaevleva Liibanoni toetamiseks.

«Me loodame, et kahe nädala jooksul jõutakse esialgse kokkuleppeni,» ütles Liibanoni delegatsiooni juht, asepeaminister Saadeh Shami. Ent isegi kui valitsus ja IMF jõuavad abipaketis kokkuleppele, jääb selle jõustamine murekohaks, märkis finantsanalüütik Mike Azar AFP-le.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles