Kiievit külastanud europarlamendi spiiker pakkus ukrainlastele lootust (1)

Copy
Europarlamendi spiikeri Roberta Metsola ja Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi kohtumine Kiievis.
Europarlamendi spiikeri Roberta Metsola ja Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi kohtumine Kiievis. Foto: AP/Scanpix

Euroopa Parlamendi spiiker Roberta Metsola käis reedel Kiievis ning tõotas Ukraina parlamendile peetud kõnes, et Euroopa Liit ei jäta Ukrainat üksi.

«Oleme teiega nii halbadel kui headel päevadel,» lausus Metsola.

«Varsti, mul ei ole selles mingit kahtlust – näeme lootuse võitu hirmu üle. Sest te olete näidanud maailmale, et ükski terror teid ei hirmuta, et mitte mingid pommid ei saa hävitada teie uhkust ja au,» rääkis ta.

Metsola ütles ka, et EL tunnustab Ukraina eesmärki olla EL-i kandidaatriik.

«Ma seisan teie ees, öeldes, et võite mind usaldada, võite loota, et Euroopa Parlament toetab Ukraina teed selle eesmärgi saavutamiseks. Me teame, kui palju verd selle saamiseks valati. Me ei vea teid alt.»

«Igal riigil on oma tee, kuid Ukraina EL-i tulevikus ei tohiks kunagi kahelda,» lisas ta.

Samuti lubas ta, et EL aitab Ukraina linnu üles ehitada. Metsola sõnul kavatseb blokk lisaks Ukraina toetamiseks juba antud abile luua eraldi solidaarsusfondi.

«Oleme teiega praegu ja oleme teiega ka homme. Me ei lahku teie kõrvalt kunagi. Slava Ukraini (au Ukrainale),» lõpetas Metsola oma kõne.

Metsola märkis ka, et Euroopa eesmärk peaks olema mitte osta enam Venemaalt gaasi.

«Me ei tohiks kaudselt toetada teie kodude pommitamist Kremli energiat tarbides,» ütles ta.

Metsola pressiesindaja ütles enne reisi väljaandele Politico, et spiiker kavatseb Euroopa Parlamendi nimel saata Ukrainale toetus- ja lootussõnumi.

Pärast Venemaa sissetungi algust on Kiievis käinud Poola, Sloveenia ja Tšehhi peaministrid ning Eesti, Läti ja Leedu parlamentide esimehed. Metsola on esimene EL-i institutsioonide juhtidest Ukraina pealinnas.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi on varem palunud tema riiki toetavatel liidritel solidaarsuse näitamiseks Kiievit külastada.

«Praegu näeb Ukraina rohkem kui kunagi varem oma eesmärgina Euroopa Liitu. Peame vastama ausalt, kuid pakkuma ka lootust, mida nad nii väga vajavad,» ütles Metsola EL-i liidritele läinud nädala tippkohtumisel peetud kõnes.

«Loomulikult on igal riigil oma tee ja see võib olla keeruline, kuid Ukraina Euroopa tuleviku osas ei tohiks kahtlust olla,» märkis ta.

Ukraina on taotlenud oma EL-i liikmeks astumise taotluse kiirkorras läbivaatamist, kuid vähemalt seni pole EL Kiievile kiiret liikmesust lubanud.

Malta Metsola esindab paremtsentristlikku Euroopa Rahvapartei (EPP) fraktsiooni. Metsolal on Soomega tugev side, kuna tema abikaasa on soomlane.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles