Bulgaaria saadab välja spionaažis kahtlustatud Vene diplomaadi

Copy
Bulgaaria peaminister Kiril Petkov.
Bulgaaria peaminister Kiril Petkov. Foto: LUDOVIC MARIN/AFP/Scanpix

Bulgaaria välisministeerium teatas reedel, et saadab spionaažis kahtlustatuna välja veel ühe Vene diplomaadi; vaid kahe nädala eest oli Sofia kuulutanud soovimatuks isikuks kümme Vene diplomaati.

«Välisministeerium edastas noodi, millega diplomaatiline ametnik kuulutati 'persona non grataks', andes talle 72 tundi riigist lahkumiseks,» seisab ministeeriumi avalduses.

Bulgaaria prokuratuur oli eelnevalt hoiatanud, et Venemaa Sofia saatkonna esimene sekretär oli seotud luuretegevusega ja kogunud «riikliku tähtsusega teavet».

Prokurörid teatasid, et Bulgaaria riikliku julgeolekuameti (SANS) kaht keskastme ametnikku ja üht ministeeriumi ametnikku kahtlustatakse Venemaa kasuks luuramises, kuid täpsemaid üksikasju ei avaldanud.

SANS-i juht Plamen Tontšev ütles pressikonverentsil, et kaks kauaaegset ametnikku kõrvaldati töölt pärast agentuuri sisejuurdlust. Selgus, et üks neist «töötas Venemaa huvides».

Tontšev andis mõista, et see tähendab veel enamate Vene diplomaatide soovimatuks isikuks kuulutamist.

Bulgaaria saatis juba 18. märtsil riigist välja kümme Vene diplomaati. Vene diplomaate on pärast 24. veebruari sissetungi Ukrainasse välja saatnud mitmed Euroopa riigid.

EL-i ja NATO liikmel Bulgaarial on Venemaaga endiselt väga tihedad kultuuri-, ajaloo- ja majandussidemed. Kuid mitmed spionaažiskandaalid alates 2019. aastast on kahe riigi suhteid halvendanud.

Sofia kutsus eelmisel nädalal konsultatsioonideks tagasi oma suursaadiku Venemaal seoses viimaste nädalate vihase sõnasõjaga peaminister Kiril Petkovi ja Vene saadiku Sofias Eleonora Mitrofanova vahel.

Petkovi sõnul eeldas ta, et ka Venemaa kutsub Mitrofanova tagasi, kuid reedeks ei olnud mingeid märke, et Moskva seda teeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles