Kuidas Orbáni suuvooder sõda Ukrainas kajastab

Copy
Ungari peaminister Viktor Orbán
Ungari peaminister Viktor Orbán Foto: Marton Monus/Reuters/Scanpix

Kui ungarlased valmistuvad pühapäeval toimuvateks valimisteks, saavad paljud oma põhilise teabe riigi avalik-õiguslikust televisioonist.

Rahvusvahelised meediavalvurid kinnitavad, et peamine kanal M1 on muutunud peaminister Viktor Orbáni ja tema partei Fidesz suuvoodriks.

AFP vaatles kanali tegevust 23. märtsil.

Kuigi Venemaa sissetung Ukrainasse pälvis tähelepanu, algas peaaegu iga uudis selle kohta Ungari valitsuse jutupunktide kordamisest, mitte Ukrainas valitseva olukorra kirjeldamisest.

Kell 6.00 hommikul alanud uudistevoo juhatas sisse justiitsminister Judit Varga sõnum, et Ungari tahab jääda konfliktist kõrvale. Järgnevates uudistes kordasid ministrid, et Ungari tahab rahu ning Ungari huvid peavad olema kaitstud.

Pea kõik uudisprogrammid kujutasid pikalt Orbánit või valitud presidenti Katalin Novákit ning Ukraina põgenike vastuvõtmist piiril, mille juurde käis Orbáni lubadus, et «kedagi ei jäeta maha».

Teine pidevalt korratud sõnum puudutas Ungari opositsiooni «ohtlikku» mõtet sanktsioonidest Vene energiale, millest Ungari on väga sõltuv.

Kokku rohkem kui kolm ja pool tundi kestnud sõjakajastusest oli umbes 40 minutit pühendatud valitsussõbralikele seisukohtadele.

Samuti sai Fidesz teistes küsimustes ühepoolselt sõna, näiteks kordus pidevalt ühe parlamendiliikme lubadus, et kui nende partei võidab valimised, saavad pered rohkem rahalisi toetusi.

Kuid rohkem kui Fideszi narratiive võis näha opositsiooni ja valitsuskriitiliste seisukohtade negatiivset kajastamist, milleks kulus umbes 50 minutit.

Kui Orbán keelas relvasaadetiste viimise Ukrainasse läbi Ungari territooriumi, siis öeldi, et tema seisukohta vastustavad opositsioonipoliitikud tahavad Ungarit sõtta kiskuda.

Kell 6.00 hommikul vahendati valitsusmeelset väljaannet Origo, mille järgi opositsioonijuhi Peter Marki-Zay «pidevad valed muutuvad järjest ohtlikumaks».

Kell 19.30 alanud tunnise uudistesaate ajast pühendati seitse minutit kahele lõigule, mis pidid näitama, kuidas opositsioonijuht oma kampaanias iseendale vastu räägib.

Samuti vahendati käsitlust opositsiooni varjatud sidemetest USA demokraatliku parteiga.

Fideszile lähedal seisvad mõttekojad said aga sõna selgitamaks, miks on opositsioonipoliitiukutel «nii sõjakad narratiivid».

Enne peamise õhtuse uudissaate lõppu said koalitsiooni moodustanud opositsiooniparteid siiski pisut vähem kui kahe minuti jooksul eetriaega oma programmi tutvustamiseks.

Vaid vähesed sõjaülevaated puudutasid Ukrainat ennast. Erandiks oli hommikune ülevaade kell 7.00, kus näidati 20 sekundi jooksul Venemaa pommitamise tagajärgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles