Somaalimaal hävis tohutus tulekahjus pealinna peamine turg

Copy
Tulekahju Somaalimaa pealinna Hargeisa peaturul ööl vastu 2. aprilli 2022.
Tulekahju Somaalimaa pealinna Hargeisa peaturul ööl vastu 2. aprilli 2022. Foto: Mataan Yuusuf/AFP/Scanpix

Somaalimaa pealinna Hargeisa peamisel turul puhkes ööl vastu laupäeva tohutu tulekahju, milles sai vigastada ligi kolmkümmend inimest ja hävis mitusada äri, ütlesid ametnikud.

Waheeni turg oli Hargeisa linnaelu kese ja koduks umbes 2000 poele ja müügiletile. Turu maatasa teinud tulekahju põhjus ei ole veel teada.

Ametlikult Somaalia koosseisu kuuluva isehakanud riigi ametnike sõnul oli tuli laupäeva hommikuks suuremalt jaolt kustutatud.

«Linn ei ole sellist katastroofi kunagi varem näinud,» ütles linnapea Abdikarim Ahmed Moge sündmuskohal ajakirjanikele. «See paik oli Hargeisa majanduslik kese ja ehkki tuletõrjujad andsid endast tule ohjeldamisel parima, on turg hävinud.»

Ta märkis, et põlengu oleks ehk saanud kontrolli alla ka kiiremini, kuid tuletõrjujate tööd raskendasid probleemid ligipääsetavusega. Nimelt oli turg poode ja kokkuklopsitud lette tihedalt täis ning korralike tänavate asemel olid seal vaid kitsad läbikäigud.

Somaalimaa presidendi Muse Bihi Abdi sõnul sai kannatada 28 inimest, üheksa neist naised, kuid hukkunute kohta teateid esialgu ei ole.

Ta ütles, et valitsus eraldab õnnetusele reageerimiseks miljon dollarit.

Hargeisa kaubanduskoja esimees Jamal Aideed rõhutas, et turu hävinemine on üüratu kaotus, kuivõrd see moodustas 40-50 protsenti linna majandusest.

Ametnikud on palunud rahvusvahelist abi, et linn saaks taastuda katastroofist, mis mõjutab vaesunud kõrbelinnas tuhandeid inimesi.

Põlengu järel võis turul näha söestunud või tahmunud akendeta hooneid, millest osa endiselt suitses.

Mitme riigi liidrid, seal hulgas Suurbritannia, mille protektoraat Somaalimaa omal ajal oli, ning naaberriigi Etioopia võimud on väljendanud oma šokki ning avaldanud kaastunnet katastroofi üle.

Somaalia president Mohamed Abdullahi Mohamed, kes on peamiselt tuntud oma hüüdnime Farmajo poolest, helistas Abdile, et arutada põlengu kahjusid, teatas tema kantselei Twitteris.

«Ma kaotasin täna öösel kõik, see põleng on suurim, mida oma elus olen näinud,» ütles kaupmees Bashi Ali. «Mul oli turul mitu äri ning kõik need põlesid tuhaks.»

Hargeisa linnavolinik Abdirahman Abdi kutsus inimesi hävingu üle elanud linnale appi tulema.

«Ma tahan paluda kõiki, kes kuulevad sellest katastroofist, tulla appi: tuletõrjebrigaadid, riikide armeed, meedia ja Hargeisa elanikud,» ütles ta.

Briti valitsuse ministrid, seal hulgas peaminister Boris Johnson, väljendasid oma kaastunnet.

«Oleme tihedas kontaktis Somaalimaa võimudega, meie rahvusvaheliste partnerite ja abiagentuuridega, kes riigis tegutsevad, ning me kaalume, millist abi on vaja anda,» ütles Suurbritannia Aafrika minister Vicky Ford Twitteris.

Etioopia peaminister Abiy Ahmed ütles, et on «šokeeritud ja kurb», sest põleng tekitas «kokkuarvutamatut kahju».

Rahvusvahelise Rändeorganisatsiooni (IOM) Somaalia esindus märkis, et põlengu tõttu kannatasid tuhanded inimesed, nende seas ka sisserännanud töölised. IOM lubas teha koostööd kohalike võimudega kahju kannatanud inimeste abistamiseks.

Hargeisa on ühest küljest küll kaubatee ja oluline veesõlm, kuid samuti märkimisväärne punkt inimkaubitsejate teel läbi Aafrika sarve, kuhu paljud migrandid erinevatel põhjustel pidama jäävad.

Somaalimaa kuulutas 1991. aastal iseseisvuse Somaaliast, kuid seda rahvusvaheline kogukond ei tunnista. Piirkonnas elab umbes 4,5 miljonit inimest, kellest enamik on suuresti vaesuses ning eraldatud muust maailmast.

Sellele vaatamata on Somaalimaa jäänud viimase kolmekümne aasta jooksul võrdlemisi stabiilseks piirkonnaks, samas kui Somaaliat on aastakümnete jooksul räsinud poliitilise vägivalla tuuled.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles