Talibani kõrgeim juht keelas Afganistanis moonikasvatuse (1)

Copy
Afganistani moonikasvataja.
Afganistani moonikasvataja. Foto: Javed Tanveer/afp/scanpix

Islamiliikumise Taliban kõrgeim juht andis täna korralduse keelata Afganistanis moonikasvatus, hoiatades, et valitsus karistab karmilt põllumehi, kes keelust üle astuvad.

Afganistan on maailma suurim moonikasvataja. Mooni kasutatakse heroiini valmistamiseks ning viimastel aastatel on selle toodang ja eksport üksnes kasvanud.

«Kõiki afgaane teavitatakse sellest, et nüüdsest on moonikasvatus kogu riigis rangelt keelatud,» seisab kõrgeima juhi Hibatullah Akhundzada välja antud korralduses.

Valitsuse pressiesindaja Zabihullah Mujahid luges korralduse ette kohtumisel, kus osalesid ajakirjanikud, välisdiplomaadid ja Talibani ametnikud.

«Kui keegi korraldust rikub, hävitatakse saak kohe ja rikkujat koheldakse vastavalt šariaadiseadusele.»

Kahekümne aasta jooksul, mil Taliban välisjõududega võitles, pani ta põllumeestele, kes tema kontrolli all oleval alal moone kasvatasid, peale kopsaka maksu.

See muutus üheks peamiseks Talibani rahaallikaks.

USA ja NATO väed püüdsid moonikasvatust piirata, makstes põllumeestele selle eest, kui nad asusid nisu või safranit kasvatama.

Need jõupingutused põrkusid aga Talibani vastuseisule, kes kontrollis peamisi moonikasvatusalasid, teenides selle müügilt sadu miljoneid dollareid.

Eriti on toodang kasvanud Afganistani lõunaprovintsides Kandaharis ja Helmandis.

ÜRO narkootikumide ja kuritegevuse ennetamise ameti (UNODC) hinnangul on Afganistanil oopiumi ja heroiini tootmisel peaaegu monopol, vastavalt 80 ja 90 protsendiga maailma kogutoodangust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles