Iraani sõnul on kokkulepe tuumaleppe taastamiseks lähedal

Copy
Iraani välisminister Hossein Amir-Abdollahian.
Iraani välisminister Hossein Amir-Abdollahian. Foto: Bilal Hussein/AP/Scanpix

Iraani välisminister Hossein Amir-Abdollahian ütles täna, et kokkulepe pausile jäetud kõnelustel 2015. aasta tuumaleppe taastamiseks Iraani ja maailma suurvõimude vahel on "lähedal".

Iraan peab tuumaprogrammi ühtse kõikehõlmava tegevuskavana (JCPOA) tuntud kokkuleppe üle otsekõnelusi Prantsusmaa, Saksamaa, Suurbritannia, Venemaa ja Hiinaga ning vahendajate kaudu USA-ga.

«Me oleme läbirääkimistel kokkuleppele lähedal,» ütles Amir-Abdollahian Iraani välisministeeriumi avalduse kohaselt telefonikõnes ÜRO peasekretäri António Guterresega.

Iraani ja USA delegatsioonid ei suhtle Viinis otse, kuid vahetavad sõnumeid teiste asjaosaliste ja Euroopa Liidu abil, kes kõneluste koordineerib.

«Oleme EL-i vanemläbirääkija kaudu edastanud oma ettepanekud ülejäänud küsimustes Ameerika poolele ja nüüd on pall USA käes,» lisas Iraani välisminister.

Iraani avalduse järgi rõhutas Guterres Viini kõneluste tähtsust ning väljendas lootust, et pooled jõuavad kokkuleppele nii kiirelt kui võimalik.

Ligi aasta kestnud läbirääkimised on toonud pooled 2015. aasta ajaloolise leppe taastamisele lähedale.

Kõnelused katkesid eelmisel kuul, kui Venemaa nõudis, et kallaletungi eest Ukrainale määratud sanktsioonid Moskvale ei tohi kahjustada tema kaubandussuhteid Iraaniga.

Hiljem teatas Vene välisminister Sergei Lavrov Moskvas, et on Washingtonilt vajalikud tagatised kaubanduseks Iraaniga saanud.

JCPOA annab Iraanile sanktsioonileevenduse vastutasuks tuumaprogrammi kärpimise eest, mis tagaksid selle, et Teheran ei tegele tuumapommi arendamisega. Iraan on sellist kavatsust alati eitanud.

USA lahkus ühepoolselt tuumapiiranguid sisaldavast leppest president Donald Trumpi ajal 2018. aastal ja kehtestas Teheranile kibedad majandussanktsioonid.

Viini kõneluste eesmärk on tuua Ühendriigid tuumaleppesse tagasi, mis tähendaks, et USA tühistab sanktsioonid ja Iraan asub lepet järgima.

Üks Teherani peamisi nõudmisi on see, et USA võtab terroristide nimekirjast maha Iraani revolutsioonikaardi. Hiljuti kinnitas Washington siiski, et revolutsioonikaardi osas jäävad sanktsioonid kehtima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles