Baerbock: Berliin saadab välja märkimisväärse hulga Vene diplomaate (1)

Copy
Saksamaa välisminister Annalena Baerbock.
Saksamaa välisminister Annalena Baerbock. Foto: Bernd von Jutrczenka/Reuters/Scanpix

Saksamaa saadab välja «märkimisväärse hulga» Vene diplomaate, mis on vastuseks Kremli vallandatud uskumatule brutaalsusele Ukrainas, ütles täna  Saksa välisminister Annalena Baerbock.

AFP andmetel hõlmab Berliini samm 40 diplomaati ning järgneb teiste Euroopa riikide sarnastele sammudele viimastel päevadel.

Saksa välisministri sõnul on karta, et Butša tapatalgutega sarnaseid pilte võib tulla ka teistest kohtadest, mida Vene väed on okupeerinud.

Ta rõhutas vajadust seista «meie vabaduse eest ja olla valmis seda kaitsma».

«Seepärast on Saksa valitsus otsustanud kuulutada märkimisväärse hulga Vene saatkonnatöötajatest, kes on teinud siin Saksamaal iga päev tööd meie vabaduse vastu, meie ühiskonna sidususe vastu, persona non grataks,» ütles Baerbock.

Ministri sõnul on nende diplomaatide kohalolek oht rohkem kui 300 000 ukrainlasele, kes on otsinud alates Venemaa sissetungist Ukrainasse kaitset Saksamaal.

«Me ei tolereeri enam seda - me edastasime selle Vene suursaadikule täna pärastlõunal,» ütles Baerbock.

Ta lisas, et Berliin astub koos partneritega uusi samme, seal hulgas kehtestab karmimaid sanktsioone Venemaale, laiendab toetust Ukraina relvajõududele ning tugevdab NATO idatiiba.

Venemaa taunis kümnete diplomaatide väljasaatmist Saksamaalt

Vene saatkond taunis esmaspäeval kümnete diplomaatide väljasaatmist Saksamaalt vastusena Venemaa sissetungile Ukrainasse.

Moskva nimetas diplomaatide väljasaatmist «ebasõbralikuks otsuseks», mis halvendab kahe riigi suhteid veelgi.

»Vene Saksamaa esinduste diplomaatiliste töötajate arvu alusetu vähendamine kitsendab ruumi meie riikide dialoogi pidamiseks, mis toob kaasa Venemaa ja Saksamaa suhete edasise halvenemise,» seisis Venemaa Berliini saatkonna avalduses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles