Jeemeni vaenupooled süüdistavad teineteist relvarahu rikkumises

Copy
Jeemeni huthimässulistele lojaalsete võitlejate paraad.
Jeemeni huthimässulistele lojaalsete võitlejate paraad. Foto: Mohammed Huwais / AFP / Scanpix

Jeemeni vaenupooled süüdistasid teisipäeval teineteist kolm päeva tagasi jõustunud kahekuulise relvarahuleppe rikkumises.

Rahvusvaheliselt tunnustatud valitsus, mida toetab Saudi Araabia juhitud koalitsioon, ja Iraani toetatud huthi mässulised on sõdinud alates 2014. aastast, mil mässulised hõivasid pealinna Sanaa.

Laupäeval, moslemite püha kuu ramadaani esimesel päeval, jõustus ÜRO vahendatud relvarahu, mis tekitas lootust, et maailma kõige hullema humanitaarkriisini viinud konflikt võib liikuda lahenemise poole.

Kuid teisipäeval süüdistas Jeemeni välisminister Ahmed Bin Mubarak mässulisi relvarahu rikkumises.

«Relvarahu on väga teretulnud, kuid seda ohustavad huthide rikkumised, sealhulgas vägede paigutused, sõdurite ja sõidukite mobiliseerimine, suurtüki- ja droonirünnakud,» säutsus ta Twitteris.

Ehkki mässulised ministri väitele otsesõnu ei vastanud, süüdistati ka nende meediakanalites valitsusvägesid relvarahu rikkumises pühapäeval ja esmaspäeval.

Relvarahulepe näeb ette kõigi sõjaoperatsioonide lõpetamist maismaal, õhus ja merel, sealhulgas piiriülesed rünnakud.

Lisaks lubatakse Hodeida sadamasse 18 kütuselaeva ja kaks korda nädalas toimuvaid kommertslende pealinna Sanaa lennujaamast.

Kodusõjas on hukkunud mitusada tuhat inimest.

Jeemeni president Abedrabbo Mansour Hadi kutsus esmaspäeval huthisid naasma konflikti lõpetamiseks läbirääkimistelaua taha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles