Hiina ja Ukraina välisminister arutasid Venemaa vallandatud sõda

Copy
Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba.
Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba. Foto: Attila Husejnow/SOPA Images via ZUMA Press Wire / Scanpix

Hiina ja Ukraina välisminister vestlesid esimest korda kuu aja jooksul, samas kui Peking on jäänud kindlaks rahuläbirääkimiste edendamisele ka pärast teateid Vene tapatalgudest Kiievi lähistel.

Rahvusvaheline hukkamõist Moskvale on viimastel päevadel hoogustunud, kuna Ukraina pealinna lähedal leiti aladelt, kust Vene väed on taandunud, kümneid surnukehi. Moskva on seotust tapmistega eitanud.

Hiina on keeldunud oma kauaaegset liitlast Venemaad Ukrainasse tungimise eest hukka mõistmast, korratas Moskva jutupunkte, mille kohaselt on konfliktis süüdi USA sekkumine ja NATO laienemine.

Esmaspäevane telefonikõne välisminister Wang Yi ja Dmõtro Kuleba vahel oli esimene teadaolev kõrgetasemeline vestlus kahe riigi vahel alates 1. märtsist. Vene välisminister Sergei Lavrov käis seevastu läinud nädalal Hiinas mitmel kohtumisel.

Telefonikõnes, mis Pekingi teatel tehti Kiievi palvel, ütles Wang, et Hiina peamine lähenemine Ukraina küsimusele on rahuläbirääkimiste edendamine, teatas Hiina välisministeerium.

«Sõda saab ühel päeval läbi ja oluline on sellest valusast kogemusest õppida, et säilitada Euroopas püsiv julgeolek,» lausus Wang.

Ta lisas, et Pekingi hinnangul tuleb luua tasakaalustatud, tõhus ja kestlik Euroopa julgeolekumehhanism, mis tugineb «võrdsel dialoogil ja julgeoleku jagamatuse põhimõttel».

«Hiina on valmis võtma objektiivse ja õiglase positsiooni, et jätkata omal moel konstruktiivse rolli etendamist,» ütles Wang.

Kuleba säutsus Twitteris, et on oma Hiina kolleegile tänulik solidaarsuse eest tsiviilohvritega.

«Me mõlemad jagame veendumust, et sõja lõpetamine Ukraina vastu teenib ühiseid rahu, globaalse toidujulgeoleku ja rahvusvahelise kaubanduse huve,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles