INTERVJUU USA suursaadik OSCEs: Kreml peab enne diplomaatia kasuks otsustamist veel kahjusid kandma

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Inimesed jalutavad Kiievist loodesse jäävas Borodjankas selle nädala alguses. Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi hoiatas, et sealgi ootavad ilmselt avastamist sarnased julmused, mida on nähtud vabastatud Butšas. 
Inimesed jalutavad Kiievist loodesse jäävas Borodjankas selle nädala alguses. Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi hoiatas, et sealgi ootavad ilmselt avastamist sarnased julmused, mida on nähtud vabastatud Butšas. Foto: Sergei Supinski/AFP/Scanpix

Lääs peab vankumatult Ukrainat toetama, kuid verevalamise lõpetamine sõltub vaid Venemaa presidendist Vladimir Putinist, leiab Ameerika Ühendriikide suursaadik Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) juures Michael R. Carpenter.

Karjääri kestel muu hulgas praeguse USA presidendi Joe Bideni välispoliitikanõunikuna töötanud diplomaat rõhutas läinud nädalal Postimehele antud telefoniusutluses, et Venemaa sõda Ukrainas nõuab Euroopa julgeolekusüsteemi täielikku ümberkorraldamist ja Ühendriikidele jääb selles ilmselt aastakümneteks keskne roll.

Ukrainast on põgenenud üle nelja miljoni inimese, rohkem kui iga neljas ukrainlane on olnud sunnitud kodu maha jätma ja ilmselt tuhanded tsiviilisikud on saanud surma. Millist lahendust te näete, et lõpetada need kannatused?

Loomulikult sooviksime näha relvarahu ja humanitaarligipääsu nii kiiresti kui võimalik – jätkame selle taotlemist iga päev. Lõpuks on president Putini langetada otsus lõpetada see õudne sõda, mis toob kaasa sedavõrd palju ohvreid ka Venemaa poolel, aga loomulikult põhjustab ka kohutavat humanitaartragöödiat, mida näeme lahti rullumas Ukrainas ning mis muutub aina hullemaks ja hullemaks.

Kuid lõpuks sõltub see president Putinist, kes peab ütlema, et sellele arulagedale, provotseerimata sõjale peab tulema lõpp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles