OSCE hinnangul varjutas nii Ungari kui ka Serbia valimisi ebavõrdne konkurents

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
OSCE vaatlejad jälgivad, kuidas valimisametnikud avavad pühapäeva õhtul Ungari parlamendivalimiste hääletuskaste Budapestist 200 kilomeetri kaugusel kagus asuvas Hódmezővásárhelys. 
OSCE vaatlejad jälgivad, kuidas valimisametnikud avavad pühapäeva õhtul Ungari parlamendivalimiste hääletuskaste Budapestist 200 kilomeetri kaugusel kagus asuvas Hódmezővásárhelys. Foto: ATTILA KISBENEDEK/AFP/Scanpix

Pühapäeval nii Ungaris kui ka Serbias toimunud valimisi jälginud Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlejate hinnangul oli mõlemas riigis valijatel võimalik anda hääl väga eripalgelistele parteidele, kuid süsteem soosis selgelt võimul olevaid jõude.

OSCE hinnangul olid Ungari parlamendivalimised hästi korraldatud ja valijatel piisavalt alternatiive, et leida endale sobiv jõud, kuid tõelisest konkurentsiolukorrast hoolimata varjutas protsessi valitsuse ja võimukoalitsiooni sõnumite pidev kattumine kampaania ajal, mis hägustas piiri riigi ja võimul olevate erakondade vahel, teatas organisatsioon.

Samuti tõid vaatlejad välja, et meedia tegutses valimiste eel kallutatult – opositsiooni hääl oli riigimeedias sisuliselt kuuldamatu – ja kampaaniarahastus läbipaistmatu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles