USA tahab Ida-Euroopasse alalisi baase, kuid roteeruvaid vägesid

Copy
USA sõdurid Saksamaal Hohenfelsis õppustel.
USA sõdurid Saksamaal Hohenfelsis õppustel. Foto: Philipp Guelland/Epa/Scanpix

Ühendriigid toetavad USA alaliste sõjaväebaaside rajamist NATO idatiival, kuid seejuures viibiksid üksused seal lühiajalise rotatsiooni alusel.

Staabiülemate ühendkomitee esimees kindral Mark Milley ütles teisipäeval esindajatekojale, et NATO idatiiva peamised liitlased on valmis võõrustama USA alalisi baase.

«Ma arvan, et tegelik kohalolek on üldreeglina vastava ohu suhtes alati hea heidutus,» ütles Milley.

Mark Milley.
Mark Milley. Foto: Amanda Voisard/REUTERS

«Minu nõuanne oleks luua alalised baasid, kuid mitte alalise paigutusega. Nii saate alalise (kohaloleku) efekti roteeruvate jõududega, mis alalistes baasides vahetuvad,» ütles Milley.

Tema sõnul säästaks see kulusid, võrreldes USA traditsiooniliste ülemerebaasidega, kuhu sõdurid saadetakse kaheks kuni kolmeks aastaks ja kuhu nad toovad kaasa oma pered, mis nõuab rohkem tugirajatisi, nagu koolid, tervise- ja ostukeskused.

Milley sõnul on USA liitlased Euroopas, eriti kolmes Balti riigis ning Poola ja Rumeenias «väga-väga valmis alalisi baase rajama».

«Nad ehitavad need, nad maksavad nende eest,» ütles ta esindajatekoja relvajõudude komiteele.

Ühendriikidel on praegu Euroopas, peamiselt Saksamaal, Suurbritannias ja Itaalias, ligikaudu 67 000 sõjaväelast.

Enamik neist viibib seal kuni kolm aastat koos peredega ja baasid on nagu minilinnad muu hulgas ostukeskustega, kust saab osta tuttavaid Ameerika tooteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles