Peruu president teatas liikumiskeelu lõpetamisest Limas

BNS
Copy
Pedro Castillo
Pedro Castillo Foto: REUTERS/Angela Ponce/SCANPIX

Peruu president Pedro Castillo teatas teisipäeval kongressis peetud kriisikõneluste järel, et lõpetab pealinnas Limas liikumiskeelu, mille eesmärk oli ohjeldada proteste kütusehindade tõusu vastu.

«Me tühistame selle liikumiskeelu viivitamatult. Kutsume Peruu inimesi üles säilitama rahu,» ütles vasakpoolne liider ühisel pressikonverentsil kongressi presidendi Maria del Carmen Alvaga.

Politsei ja sõdurid patrullisid teisipäeval pealinna suures osas tühjadel tänavatel, kui Castillo oli päev varem kuulutanud veidi enne südaööd välja liikumiskeelu Limas ja naabruses asuvas sadamalinnas Callaos.

Võimud üritasid püüdsid liikumiskeeluga kasvavate majandusraskuste taustal piirata proteste kütusehinna ja teemaksu tõusu vastu. Uudise komandanditunni lõpetamisest võtsid meeleavaldajad kongressihoone juures ja mujal pealinnas vastu rõõmuhõisetega.

«Rahvas tegi seda!» kirjutas opositsiooniline seadusandja Alva Twitteris.

Poed ja koolid suleti ning bussiliiklus peatati, kuid paljud muu hulgas hotellide ja haiglate töötajad eirasid sotsiaalmeedias laialdaselt kritiseeritud liikumiskeeldu.

Meede üllatas Limas paljusid, arvestades, et viimaste päevade vihasemad meeleavaldused toimusid pealinnast kaugel. Paljudel ei jäänud muud üle, kui sõita taksoga või jalutada oma töökohta.

Osal turistidest oli raskusi toidu leidmisega, kuna restoranid ja ostukeskused olid suletud, kuid sise- ja rahvusvahelised lennud Jorge Chaveze lennujaamast jätkusid tavapäraselt.

Mõne Lima linnaosa elanikud kolistasid keskpäeval protestiks liikumiskeelu vastu akendel pottide ja pannidega.

«Meetmed, nagu ka eile rakendatud, ei ole suunatud inimeste vastu, vaid kaasmaalaste elude päästmisele,» ütles Castillo, kellele need olid tema kaheksa kuud väldanud ametiaja esimesed sotsiaalsed protestid.

Tema sõnul oli liikumiskeelu eesmärk «taastada rahu» pärast toiduhindade järsust tõusust ajendatud üleriigilisi proteste.

«Allikast tuli teave, et täna toimuvad vandalismiaktid. Seetõttu olime sunnitud tegema selle sammu,» ütles kaitseminister Jose Gavidia varem teisipäeval.

Ajal, kui Limas kehtis liikumiskeeld, jätkusid meeleavaldused ja mitmes väiksemas linnas blokeeriti teid.

Nagu suur osa ülejäänud maailmast, kiratseb ka Peruu majandus koronaviiruse pandeemia tagajärjel.

Riigi statistikainstituudi andmetel oli riigi tarbijahinnaindeksi kuine tõus suurim 26 aasta jooksul, põhjuseks suur hinnakasv toidu-, transpordi- ja haridussektoris.

Püüdes meeleavaldajaid rahustada, kaotas valitsus nädalavahetusel kütusemaksu ja otsustas 1. maist tõsta miinimumpalka 10 protsenti.

Kuid Peruu Tööliste Üldkonföderatsioon (CGTP) – riigi peamine ametiühing – pidas meetmeid ebapiisavaks ja tuli esmaspäeval taas Lima ja mitme Peruu põhjapiirkonna tänavaile meelt avaldama.

Osa protestijaid rüüstasid poode ja kähmlesid politseiga, teised põletasid rehve ja blokeerisid põhja-lõunasuunalise Pan-Ameerika maantee. See tõi kaasa häireid ühistranspordis ja koolide sulgemise.

«Sotsiaalne protest on põhiseaduslik õigus, kuid seda tuleb teha seaduse piires,» ütles 52-aastane endine maakooliõpetaja Castillo esmaspäeva hilisõhtul oma lühikeses telepöördumises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles