Kremli propaganda ja mõjutegevus langevad Aafrikas viljakale pinnasele (5)

, AFP ajakirjanik
Copy
2. märtsil Etioopia pealinnas Addis Abebas toimunud kogunemisel Itaalia-Etioopia sõjas 126. aastat tagasi peetud Adwa lahingu võidu meenutamiseks oli näha ka Venemaa lippe.
2. märtsil Etioopia pealinnas Addis Abebas toimunud kogunemisel Itaalia-Etioopia sõjas 126. aastat tagasi peetud Adwa lahingu võidu meenutamiseks oli näha ka Venemaa lippe. Foto: AMANUEL SILESHI / AFP/ SCANPIX

Aafrika riikide liidrid, opositsioonitegelased ja sotsiaalmeedia suunamudijad toetavad Kremlit üha jõulisemalt hoolimata sellest, et Venemaa maine mujal maailmas on Ukraina sõja tõttu määritud.

Mõned Venemaa presidendi Vladimir Putini kõige häälekamad kaitsjad on panafrikanistid, kes kutsuvad üles Aafrika ühtsusele ja antiimperialismile, järgides mõtteviisi, mille õitseaeg oli külma sõja kõrgpunktis.

Nii kuulutas märtsi alguses Prantsuse-Benini panafrikanist Kemi Seba, et Putin tahab saada oma riiki tagasi. «Tema kätel pole orjuse ja koloniseerimise verd,» väitis Seba. «Putin pole messias, aga ma eelistan teda kõigile Lääne presidentidele ja kõigile Aafrika neetud presidentidele, kes on Lääne oligarhia käpa all.»

Ugandas on Putini tuline toetaja veteranliidri Yoweri Museveni mõjukas poeg, kindralleitnant Muhoozi Kainerugaba. «Enamik (mittevalgest) inimkonnast toetab Venemaa seisukohta Ukrainas,» kirjutas ta veebruari lõpus Twitteris. «Putinil on absoluutselt õigus!»

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles