ÜLEVAADE ⟩ Putinit on keeruline sõjakuritegude eest vastutusele võtta

Rauno Matvejev
, toimetaja
Copy
Vene väed üritasid kuritegude varjamiseks surnukehad ära põletada. Fotol on kuus Butšas tapetut: kaks meest, kolm naist ja üks laps, kes kõik põlema süüdati.
 
Vene väed üritasid kuritegude varjamiseks surnukehad ära põletada. Fotol on kuus Butšas tapetut: kaks meest, kolm naist ja üks laps, kes kõik põlema süüdati.  Foto: Sergei Dolženko/EPA/Scanpix

Nii Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kui ka USA president Joe Biden on Vladimir Putinit nimetanud sõjakurjategijaks, kuid Vene riigipea vastutusele võtmine oleks pikk ja keeruline protsess ning veel raskem oleks tema vastu konkreetseid karistusmeetmeid rakendada.

«Vene sõjavägi ja need, kes neile käske jagavad, tuleb Ukrainas sooritatud sõjakuritegude eest otsekohe vastutusele võtta,» sõnas Zelenskõi teisipäeval ÜRO Julgeolekunõukogu ees peetud kõnes.

Zelenskõi sõnul oli Butša veresaun vaid üks paljudest, mida Vene sõdurid on Ukrainas toime pannud, ning ta hoiatas, et maailm pole veel näinud mujal Ukrainas sooritatud kuritegusid. Seda hinnangut jagas ka NATO peasekretär Jens Stoltenberg, sõnades, et kui Ukraina väed okupeeritud alad taas üle võtavad, leitakse eest rohkem massihaudu ja näiteid sõjakuritegudest.

Mitmel rahvusvahelisel kohtuasutusel on jurisdiktsioon kuritegude üle, mille toimepanemises Putini armeed süüdistatakse, kuid need kohtud erinevad nii oma töömeetodite kui ka selle poolest, kuidas nende otsuseid jõustatakse, kusjuures vähestel on Venemaa suhtes mõjuvõimu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles