Leedu välisminister: julgeolekuolukord ei muutu ka pärast sõja peatamist

BNS
Copy
Leedu välisminister Gabrielius Landsbergis eelmisel nädalal.
Leedu välisminister Gabrielius Landsbergis eelmisel nädalal. Foto: PETRAS MALUKAS / AFP / Scanpix

Julgeolekuolukord ei muutu ka siis, kui sõda Ukrainas peatatakse, ütles Leedu välisminister Gabrielius Landsbergis NATO kohtumise eelõhtul.

«Julgeolekuolukord ei muutu isegi siis, kui sõda tegelikult peatatakse. Ei tohiks olla kahtlusi, et selline Venemaa, tänane Venemaa, Putini Venemaa on sootuks teistsugune ​​riik,» lausus Landsbergis Brüsselis enne alliansi välisministrite kohtumist ajakirjanikele.

Seetõttu peab allianss tema sõnul kajastama hetkeolukorda, võtma idatiiva kaitseks kasutusele meetmed ning olema valmis ähvardustele sõjaliselt vastama, lausus ta.

«NATO peab seda tegelikkust peegeldama nii poliitiliselt kui julgeolekuliselt. Loodan, et see juhtub meie tänaõhtustes vestlustes ja aruteludes,» ootas Landsbergis kiireid otsuseid.

«Soovime, et meie liitlased ja kogu NATO organisatsioon suurendaks oma plaane idatiiva, Balti riikide, Leedu tegelikuks kaitsmiseks, mitte ainult heidutamiseks, mitte ainult poliitilise signaali saatmiseks, et rünnaku korral juhtub midagi. Igaüks meist peaks olema kohal ja peaksime olema valmis saatma tegelikku sõjalist vastust, kui keegi üritab NATO piiride lähedal midagi ette võtta,» ütles Leedu välisminister.

Ta väljendas lootust, et muutus suhtumises alliansi idatiiva kaitsmisse kajastub kohtumise dokumentides.

«Olen tulnud lootusega, et tänaõhtused ja hommehommikused kõnelused ja arutelud näitavad muutust meie strateegilises lähenemises idatiiva kaitsmisse. Kahjuks ei ole me veel märganud suurt valmisolekut muutusteks. Arvan, et nüüd on aeg kajastada seda järeldustes ja dokumentides, mida saame ette valmistada,» ütles Landsbergis.

Leedu välisminister saabus eile Brüsselisse, et arutada oma NATO ametivendadega Venemaa sõda Ukraina vastu ja alliansi kaitset.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles