ÜRO viskas Venemaa inimõiguste nõukogust välja (6)

Postimees
Copy
Inimõiguste nõukogu .
Inimõiguste nõukogu . Foto: Reuters

ÜRO Peaassamblee hääletas neljapäeval Venemaa volituste ajutise peatamise poolt ÜRO Inimõiguste Nõukogus.

Assamblee 193 liikmest toetas 93 Venemaa volituste peatamist karistuseks Ukrainasse tungimise eest, vastu hääletas 24 liiget ja 58 jäi erapooletuks, mis annab märku rahvusvahelise ühtsuse nõrgenemisest Venemaa küsimuses.

Tegemist on teise korraga, kui mõne riigi liikmesus nõukogus peatatakse. Esimene oli 2011. aastal Liibüa.

Liimets: see on ainuõige otsus

Välisminister Eva-Maria Liimetsa ÜRO Peaassamblee otsus ainuõige. Venemaa sõjakuriteod, inimsusevastased kuriteod ja loendamatud nende põhjustatavad inimkannatused Ukrainas ei jäta mingit muud valikut kui Venemaa liikmelisus Inimõiguste Nõukogus peatada, ütles Liimets välisministeeriumi pressiesindaja teatel. «Venemaa õõvastav tegevus tsiviilisikute, sealjuures naiste ja laste piinamisel ja tapmisel ning rahvusvahelise humanitaarõiguse täielikul eiramisel ei saa jääda rahvusvahelise üldsuse hukkamõistuta.»

Eesti aitab Liimetsa sõnul kõigiti kaasa Venemaa toime pandud kuritegude dokumenteerimisele ja kogutud tõendusmaterjali uurimisele. Neid uurimistoimingud tuleb kiirendada, et julmuses ja vägivallas süüdi olevad sõjaväelased, ametnikud ja riigijuhid võetaks oma kuritegude eest ka vastutusele.

«Jätkates laiaulatuslikku sõda Ukraina vastu, rikub Venemaa kõige rängemal võimalikul viisil nii rahvusvahelist õigust kui ka endale vabatahtlikult võetud rahvusvahelisi kohustusi. Eesti kutsub Venemaad üles täitma ÜRO Peaassamblee resolutsiooni 2. märtsist 2022 ja Rahvusvahelise Kohtu otsust 16. märtsist 2022, lõpetama sõda Ukraina riigi ja rahva vastu ning viima oma väed Ukrainast välja,» sõnas Liimets.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles