Saudi Araabia saatis oma saadiku tagasi Liibanoni

Copy
Kevad Jeemeni pealinna Sana vanalinnas.
Kevad Jeemeni pealinna Sana vanalinnas. Foto: Yahya Arhab/EPA/Scanpix

Saudi Araabia teatas neljapäeval, et saadab oma suursaadiku tagasi Liibanoni esimest korda pärast viis kuud tagasi alanud tüli seoses Riyadi juhitava sõjalise koalitsiooni sekkumisega Jeemenis.

Välisministeerium teatas suursaadiku naasmisest «õelikku» Liibanoni Vabariiki, seisis riigimeedias avaldatud teates.

Diplomaatiline kriis puhkes oktoobris, kui toonane infominister kritiseeris Saudi Araabia rolli Jeemenis, mida aastate pikkuse sõja järel ÜRO nimetab maailma rängimaks humanitaarkatastroofiks.

Jeemeni huthimässulisi aga toetab saudide vana verivaenlane Iraan, mil on märkimisväärne mõju Liibanonis, kus islamivabariik toetab mõjuvõimsat šiiitlikku äärmusrühmitust Hezbollah.

Vastuseks kommentaaridele kutsus Riyad oma suursaadiku tagasi ning andis Liibanoni saadikule Saudi Araabias aega lahkuda kuningriigist 48 tunni jooksul.

Kolm Pärsia lahe riiki - Araabia Ühendemiraadid, Bahrein ja Kuveit - toetasid Saudi Araabia otsust ning saatsid ka oma pealinnadest Liibanoni saadikud välja.

Tüli viis selleni, et Saudi Araabia kehtestas keelu Liibanoni kaupade sisseveole, mis oli niigi raskes majanduslikus ja poliitilises olukorras riigile täiendav hoop.

Liibanon oli suurel määral jäänud lootma Pärsia lahe riikide finantsabile ning kaubavahetusele, millega päästa oma majandust.

Liibanoni võimud eesotsas peaminister Najib Mikati ja siseminister Bassam Mawlawiga tervitasid Saudi Araabia neljapäevast otsust.

Sunniitlik Saudi Araabia, mil on tugev mõjuvõim mitme väiksema Pärsia lahe riigi üle, taandus juba mõne aasta eest oma kunagise liitlase Liibanoni kõrvalt, kuna Riyadi ärritas Hezbollah' mõjukus.

Saudi välisminister prints Faisal bin Farhan süüdistas varem tülis nii Hezbollah' kui Iraani suurt mõju Liibanoni poliitikale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles