Peruu kehtestas eriolukorra riigi maanteedel

BNS
Copy
Pedro Castillo
Pedro Castillo Foto: REUTERS/Angela Ponce/SCANPIX

Peruu kehtestas neljapäeval kuu aja pikkuse eriolukorra kõigil oma maanteedel eesmärgiga puhastada need hinnatõusu vastu protestinud veokijuhtide üles seatud teetõketest.

Meetme eesmärk on võimaldada sõjaväel eemaldada kõik takistused teedelt, samas annab see võimaluse peatada teatud põhiseaduslikke õigusi, nagu näiteks liikumis- või kogunemisvabadus.

Ametlikus väljaandes avaldatud dekreedi kohaselt hoiab siseriiklikult korda politsei, keda toetavad vajadusel ka relvajõud.

Sajad veokijuhid ja põllumehed on tõkestanud teid kõikjal riigis alates esmaspäevast, et avaldada meelt kütuse- ja väetiste hindade tõusu vastu.

Kokkupõrked protestijate ja politsei vahel Icas, mis asub pealinnast Limast 300 kilomeetri kaugusel lõunas, tõid endaga kaasa ka ohvreid. Teadete kohaselt sai üks põllumees surma ning 15 inimest viga, neist enamik olid politseinikud.

Pinged olid kasvanud juba kogu nädala, kuna president Pedro Castillo kehtestas teisipäeval 24-tunnise liikumiskeelu, mis aga tuli kuus tundi varem rahutuste pärast lõpetada.

Võimud üritasid püüdsid liikumiskeeluga kasvavate majandusraskuste taustal piirata proteste kütusehinna ja teemaksu tõusu vastu. Uudise komandanditunni lõpetamisest võtsid meeleavaldajad kongressihoone juures ja mujal pealinnas vastu rõõmuhõisetega.

Mitmel pool linnas korraldati enne komandanditunni kehtestamist protestimarsse, millest osavõtjad nõudsid Castillo võimult lahkumist.

Neljapäeval oli pealinn taas rahulik.

Tegemist oli esimese korraga Castillo kaheksa kuu pikkuse võimuloleku jooksul, mil tal on tulnud seista silmitsi meeleavaldustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles