Valgevenes süüdistatakse ajakirjanikku riigireetmises

Copy
Poolas tegutseva valgevenekeelse satelliittelevisiooni kanali Belsat logo.
Poolas tegutseva valgevenekeelse satelliittelevisiooni kanali Belsat logo. Foto: KACPER PEMPEL / REUTERS / Scanpix

Telekanali Belsat ajakirjanik Katerina Andrejeva sai Valgevene kriminaalkoodeksi artikli alusel süüdistuse riigireetmises, ütles täna tema abikaasa Igor Iljaš.

«Uurimine on lõpetatud ja juhtum saadetakse peagi prokuratuuri. Võib-olla toimub kohtuprotsess juba mais. Katjat ootab seitse kuni 15 aastat vangistust,» kirjutas ta sotsiaalmeedias.

Iljaš süüdistuse alusega kursis ei ole. «Me ei tea jätkuvalt mitte midagi süüdistuste olemusest ning ei saa selle küsimuse kohta tõenäoliselt mingit informatsiooni, kuna istung peetakse ilmselgelt suletud uste taga.»

2021. aasta veebruaris määras Minsk ajakirjanikele Darja Tšultsovale ja Katerina Andrejevale kaks aastat vangistust. Neid süüdistati aktiivselt «grupiviisilise tegevuse (juhtimises), mis rikkus rängalt avalikku korda» ning mis päädis ühistranspordi häiretega.

Nad peeti kinni ilma loata korraldatud meeleavalduse käigus Minskis 15. novembril 2020, mil nad vahendasid toimuvat otse Belsati telekanalil ühe elumaja korterist. Mitukümmend inimest peeti sel päeval kinni ning kasutati ka märulivastast tehnikat.

Belsat on satelliittelevisiooni kanal, mis teeb ülekandeid valgevene keeles. Selle asutas Poola riiklik telekanal TVP ja Poola välisministeerium, Valgevenes see akrediteeritud ei ole.

Valgevene ülemkohus andis 2014. aastal Poola televisioonile korralduse lõpetada oma Belsati kaubamärgi kasutamine ülekannetes Valgevene territooriumilt. Aastal 2021 määratleti Poola Belsati telekanali veebileht ja sotsiaalmeediakanalid Valgevenes äärmuslikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles