LUUBI ALL ⟩ Inimkaubitsejad lõikavad Ukraina sõjast kasu (3)

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Ukraina sõjapõgenikud Poolas Medyka piiripunktis. Põgenikke abistavate ühenduste sõnul tegutsevad kupeldajad ja muud kurjategijad piiril nii üksi kui ka rühmadena.
Ukraina sõjapõgenikud Poolas Medyka piiripunktis. Põgenikke abistavate ühenduste sõnul tegutsevad kupeldajad ja muud kurjategijad piiril nii üksi kui ka rühmadena. Foto: WOJTEK RADWANSKI/AFP/Scanpix

Olukorras, kus Ukraina sõja eest on veidi enam kui kuu ajaga põgenenud üle 4,2 miljoni inimese – enamjaolt naised ja lapsed –, on lihtne leida neid, keda ära kasutada.

«Kurjategijatele ja inimkaubitsejatele ei ole Ukraina sõda tragöödia,» hoiatas ÜRO peasekretär António Guterres. «See on võimalus – ning sihtmärgiks on naised ja lapsed.»

ÜRO põgenikeagentuuri UNHCR andmetel moodustavad naised ja lapsed umbes 90 protsenti Ukrainast lahkuvate põgenike arvust ning ÜRO sõnul on just nemad kõige kergem saak inimkaubitsejatele ja teistele, kes soovivad ebakindlat olukorda kurjasti ära kasutada.

«Meie kolleegide töö on kaitsta neid võimalike ohtude eest, nii et kõik ärakasutajad, värbajad, kupeldajad ja odava tööjõu jahtijad, kes oma koobastest välja ronivad, ei saaks neile lihtsalt läheneda,» lausus Leedu inimkaubitsemise ja ärakasutamise vastase keskuse juhataja Kristina Mišinienė Leedu ringhäälingule.

«Kahjuks saame iga päev vabatahtlikelt või ukrainlastelt endilt teateid, et neid üritatakse värvata või meelitada raskesti usutavate pakkumistega,» lisas Mišinienė.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles