Saksamaa kaitseministri sõnul on riik ammendanud võime Ukrainat reservist varustada (16)

Copy
Saksamaa kaitseminister Christine Lambrecht.
Saksamaa kaitseminister Christine Lambrecht. Foto: Brendan McDermid/Reuters/Scanpix

Saksamaa on peaaegu ammendanud oma võime varustada Ukrainat relvadega Bundeswehri reservist, kuid teeb tööd, et tagada otsetarned relvatööstuselt, ütles täna Saksa kaitseminister Christine Lambrecht.

«Mis puudutab Bundeswehri varudest tulevaid tarneid, siis pean ausalt ütlema, et oleme jõudnud piirini,» ütles ta Saksa päevalehele Augsburger Allgemeine.

Saksamaa relvajõud peavad säilitama tegutsemisvõime ja võime «garanteerida riigi ning NATO alliansi kaitset», märkis minister.

«Kuid see ei tähenda, et me ei saaks Ukraina jaoks enamat teha, mistõttu oleme selgitanud, mida tööstus saab otse (Kiievile) pakkuda,» ütles Lambrecht, lisades, et Berliin peab sel teemal nõu ka Ukrainaga.

Kuni Vene sisetungi alguseni 24. veebruaril polnud Saksamaa ajaloolistel põhjustel kuigivõrd nõus Ukrainale relvastust saatma.

Bundeswehri sõdur tankitõrjerelvaga.
Bundeswehri sõdur tankitõrjerelvaga. Foto: Christoph Hardt/IMAGO/Scanpix

Invasiooni järel tegi kantsler Olaf Scholz aga kannapöörde ning Ukraina väed on sestsaati saanud Berliinilt tankitõrjerelvi, raketiheitjaid ja õhk-maa tüüpi rakette.

Samas on konflikt toonud rambivalgusesse ka Bundeswehri enda nigela olukorra, millele juhtis hiljutises raportis tähelepanu riigi kaitsevolinik Eva Högl.

Ukrainlased on palunud Berliinilt muu hulgas sada Marderi soomukit, mida toodab Saksa firma Rheinmetall.

Firma teatas sel nädalal, et saab valmistada tarneks kiirelt ette 20 soomukit, mis on praegu hoolduses. Saksa meedia teatel arutavad sellise tarne võimalikkust valitsuse julgeolekueksperdid, kuivõrd see tekitab muu hulgas küsimusi logistika ja Saksamaa enda arsenali hooldamise kohta.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles