Sri Lanka president seisab silmitsi seni suurimate meeleavaldustega

Copy
Sri Lanka meeleavaldajad kogunemas presidendi kantselei ette. 9. aprill 2022.
Sri Lanka meeleavaldajad kogunemas presidendi kantselei ette. 9. aprill 2022. Foto: CHAMILA KARUNARATHNE/EPA/Scanpix

Protestid majandusliku ja poliitilise kriisiga kimpus Sri Lankal on paisunud aina suuremaks. Laupäeval marssisid kümned tuhanded inimesed kitsikusse jäänud president Gotabaya Rajapaksa ametiruumide suunas.

Sri Lanka 22 miljonit elanikku on nädalaid olnud hädas elektrikatkestuste ja toidupuudusega, samuti kütuse ja muude elutähtsate kaupade nappusega.

Laupäeval korraldatud protest oli AFP korrespondentide hinnangul kõige rahvarohkem alates kriisi algusest eelmisel kuul. Surve Rajapaksale on järjest kasvanud ja ka riigi ärikogukond on hakanud tema selja tagant ära tulema.

Rahvuslippudega inimesed kõndisid Colombo mereäärsel promenaadil ja nõudsid Rajapaksa lahkumist.

Barrikaadid blokeerisid presidendi kantselei sissepääsu ja mässuvarustuses politsei asus rangelt valvatud hoones positsioonidele.

Negombos, mis asub Colombost põhjasuunas, juhtis protestijaid katoliku kiriku pea kardinal Malcolm Ranjith, kes ärgitas rahvast proteste jätkama, kuni Rajapaksa valitsus tagasi astub.

Äsja ametisse nimetatud keskpanga president Nandalal Weerasinghe ütles, et praeguse kriisini on viinud mitmed rahapoliitilised vead ning enam ei jätku impordi rahastamiseks dollareid.

Meeleheitliku katsena ruupia vabalangus peatada viis Weerasinghe reedel ellu riigi kõigi aegade suurima intressimäära tõusu 700 baaspunkti võrra.

Weerasinghe lisas, et loodab saavutada ruupia stabiliseerumist ja dollari sissevoolu paranemist sellega, et leevendab oma eelkäija rangeid valuutavahetuspiiranguid, mis pole olnud produktiivsed.

Valitsus valmistub järgmisel nädalala toimuvateks läbirääkimisteks Rahvusvahelise Valuutafondiga (IMF).

Uus rahandusminister Ali Sabry ütles reedel parlamendile, et loodab IMFilt saare maksebilansi toetamiseks järgmise kolme aasta jooksul kolm miljardit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles