Soome Keskerakond andis riigijuhtidele rohelise tule NATO osas

Copy
Soome peaminister Sanna Marin (vasakul) ja keskpartei juht Annika Saarikko, kelle erakond avaldas NATO-ga liitumisele toetust.
Soome peaminister Sanna Marin (vasakul) ja keskpartei juht Annika Saarikko, kelle erakond avaldas NATO-ga liitumisele toetust. Foto: Mauri Ratilainen/EPA/Scanpix

Soome Keskerakond toetas oma juhi rahandusminister Annika Saarikko ettepanekut, mille järgi võib riigi juhtkond vajadusel taodelda NATO liikmelisust.

Otsuse tegi laupäeval ja pühapäeval Vaasas kogunev Keskerakonna volikogu ning NATO-t puudutavale ettepanekule osaks saanud tugev toetus üllatas paljusid erakonna liikmeidki.

Arutelus avaldati Saarikko ettepanekule järjest toetust ning kriitilisi kõnesid oli vähe.

Otsuse kohaselt toetab Keskerakond riigi juhtkonna tegevust muutunud julgeolekukeskkonnas. See annab partei juhtkonnale ja Keskerakonna esindajatele valitsuses volituse leida Soome julgeoleku tagamiseks vajalikke lahendusi, sealhulgas taodelda NATO liikmestaatust.

Mõned Vaasas volikogul osalenud keskerakondlased tunnistasid kuluaarides, et on üllatunud, kui üksmeelselt see otsus tehti. Varem on Keskerakonna suhtumine NATO liikmelisusesse olnud jahe.

Saarikko märkis laupäeva hommikul peetud kõnes, et on erakonna volikogu toel ja riigi juhtkonna sellise otsuse puhul valmis Soomet NATO liikmelisuse poole viima.

Saarikko järel esinenud kaitseminister Antti Kaikkonen palus Saarikko ettepanekule toetust ning rääkis julgeolekukeskkonna muutumisest.

«Sellele sõjale pole mingit õigustust. Ei mingit,» rääkis kaitseminister Venemaa kallaletungi Ukrainale silmas pidades ning rõhutas, et eesmärk on hoida ära sõja jõudmine Soome piiridele.

Samuti toetas Saarikko ettepanekut Eduskunna esimees Matti Vanhanen.

Ühe kõige kriitilisema kõne pidas veteranpoliitik Paavo Väyrynen, kelle meelest pole selline erakonna volikogu otsus õiguspärane. Väyryse meelest saab sellise otsuse teha üksnes erakonna üldkoosolek.

135-liikmeline volikogu juhib Soome Keskerakonna tööd erakonna üldkoosolekute vahelisel ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles