Soome valmistub ajalooliseks NATO-otsuseks (2)

Copy
Soome peaminister Sanna Marini visiit Eestisse. Kohtumine Kaja Kallasega.
Soome peaminister Sanna Marini visiit Eestisse. Kohtumine Kaja Kallasega. Foto: Mihkel Maripuu

Soome võib teha «enne jaanipäeva» ajaloolise otsuse, kas taotleda heidutusena Venemaa agressiooni vastu NATO liikmesust.

Soome on olnud traditsiooniliselt sõjaliselt blokiväline, osalt selleks, et mitte provotseerida idanaabrit, kellega Soomel on 1300 kilomeetri pikkune ühine piir. Kuid Venemaa sissetungi järel Ukrainasse on avalikkuse toetus NATO-ga liitumisele arvamusküsitluste kohaselt kahekordistunud.

«Kunagi ei tohi alahinnata soomlaste suutlikkust langetada kiireid otsuseid, kui maailm muutub,»  ütles Soome ekspeaminister Alexander Stubb AFP-le. Stubbi arvates on Soome liitumistaotluse esitamine ajal, mil soomlased hindavad ümber suhteid idanaabriga, «juba otsustatud asi».

Järgmisel nädalal jõuab parlamenti valitsuse tellitud riikliku julgeoleku ülevaade.

«Meil on ees väga põhjalikud arutelud, kuid need ei võta rohkem aega kui vaja,» ütles Soome peaminister Sanna Marin reedel pressikonverentsil. «Usun, et arutelud lõpevad enne jaanipäeva.»

Stubb ütles AFP-le, et tema arvates esitab Soome NATO-ga liitumise avalduse mais enne alliansi juunikuist Madridi tippkohtumist.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles