Riia Võidu pargi monument tunnistati ohtlikuks, suletakse piirdeaiaga

BNS
Copy
Riia Võidu pargi monument. Foto on illustratiivne.
Riia Võidu pargi monument. Foto on illustratiivne. Foto: VALDA KALNINA / EPA / Scanpix

Riia Võidu pargis asuv Nõukogude sõdurite mälestuskompleks tunnistati ohtlikuks, mistõttu paigaldab Läti pealinna omavalitsus esmaspäeval selle ümber piirdeaia, ütles linnapea Mārtiņš Staķis.

Riia linnavolikogu linnaarengu osakond leidis, et monumendi tehniline seisukord on halvenenud ja see on muutunud inimestele ohtlikuks.

Seda silmas pidades paigaldab Riia mälestiste amet esmaspäeval kuni edasiste otsusteni monumendi ümber piirdeaia, teatas Riia linnavolikogu.

Teadupoolest arutati monumendi küsimust 30. märtsil seimi väliskomisjoni istungil ning komisjon nõustus pöörduma justiitsministeeriumi poole, et koostaks õiguslikud ettepanekud aprilli keskpaigaks.

Justiitsminister Jānis Bordāns ütles varem, et propagandamonument Võidu pargis on oht Läti riiklikule julgeolekule.

Bordāns rõhutas, et «kurjuse impeeriumi» sümbol ei saa asuda pealinna kesklinnas. Justiitsminister kavatseb kutsuda valitsust ja ühiskonda üles kaaluma võimalust monument väärikalt, rahvusvahelist õigust austades demonteerida.

Rääkides selle otsuse juriidilisest küljest, märkis ta, et justiitsministeerium on juba mitu aastat analüüsinud õiguslikku olukorda seoses Võidu pargis asuva Nõukogude sõdurite monumendiga. Asjatundjad tõid välja, et võib esineda põhjusi, mis tühistavad Venemaa ja Läti vahelise lepingu punktid ning antud juhul võib tegemist olla ühe poole lepingukohustustest taganemisega.

«Venemaa oma sõjakuritegudega – rünnakuga iseseisva riigi vastu – ei täida ja lõpetab nõukogudejärgses ruumis sõlmitud rahvusvahelisi lepinguid. Rikkunud Ukrainaga sõlmitud lepingut, lõpetas Venemaa selle toimimise, seega pole meil kohustusi. Langenud sõdureid võiduparki maetud ei ole. See ei ole langenute mälestuspaik. Võidu pargis peaks asuma Läti Uzvarase väljak,» ütles Bordāns.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles