Marko Mihkelson: näib, et «Aleppo lihunik» on asunud tegutsema ka Mariupolis (2)

Sven Randlaid
, ajakirjanik
Copy
Olukord Mariupoli linnas Ukrainas. fotod 28.03.2022
Olukord Mariupoli linnas Ukrainas. fotod 28.03.2022 Foto: Azov Mariupol

Juhul kui teated Vene keemiarelva kasutamisest Mariupolis tõele vastavad, tuleb Läänel eemaldada kõik tõkked Ukraina varustamisel ründerelvadega ning kehtestada Venemaale energiaembargo, rõhutas riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson.

Ukraina rügement Azov teatas, et Vene väed, keda nüüd juhib Ukrainas kurja kuulsusega kindral Aleksandr Dvornikov, kasutasid esmaspäeval Mariupolis seni tuvastamata keemiarelva. Mürgist ainet heideti alla droonilt ning see tekitas inimestel hingamispuudulikkust ning muid tõsiseid tervisehäireid.

«Näib, et «Aleppo lihunik» kindral Dvornikov on asunud tegutsema ka Mariupolis. Mõni päev tagasi Putini poolt Ukraina vastase sõja uueks komandöriks määratud Dvornikov on ilmselt vastutav otsuse eest kasutada täna (esmaspäeva – toim) õhtul Mariupoli kaitsjate vastu keemiarelva (võimalik, et sariin, ammu keelatud keemiarelv),» kirjutab Mihkelson sotsiaalmeedias.

Teatavasti on viimastel päevadel liikunud kuuldusi, et Vene okupandid on valmis Mariupolis keemiarelva kasutama. «Kui teated keemiarelva kasutamisest (Aasovi polk on sellest teada andnud) tõele vastavad, tuleb Läänel viivitamatult reageerida,» rõhutab Mihkelson.

Mihkelson peab vajalikuks eemaldada sellisel juhul kõik poliitilised tõkked Ukraina varustamisel ründerelvastuse ja riigi vabastamiseks muu vajalikuga ning kehtestada Venemaale viivitusteta energiaembargo.

«Samas tuleb NATO-l valmistada kiiremini ette uue heidutusstrateegia rakendamine Balti riikides ja teistes alliansi idatiiva riikides. Loodetavasti see uudis üksnes kinnitab Soome ja seejärel ka Rootsi lähinädalatel oodatavat otsust liitumiseks NATOga,» märgib Mihkelson.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles