Filipiinide tormiohvrite arv kerkis vähemalt 42-le

Copy
Mudalaviin Lõuna-Filipiinidel Bunga külas 12. aprill 2022.
Mudalaviin Lõuna-Filipiinidel Bunga külas 12. aprill 2022. Foto: BOBBIE ALOTA/AFP/Scanpix

Filipiine tabanud selle aasta tugevaimas tormis hukkunute arv kerkis teisipäeval vähemalt 42-le, kui päästemeeskonnad leidsid maalihetest laastatud külades üha uusi surnukehi.

Päästetöötajad katkestasid ellujäänute otsimise riigi keskosas Leyte provintsis Baybay City ümbruses, kuna pimeduse saabudes on tööd jätkata liiga ohtlik, ütles linnavalitsuse kõneisik Marissa Miguel Cano.

Viimastel päevadel on sagedaste looduskatastroofide nüpeldada olevas piirkonnas oma kodust sunnitud lahkuma enam kui 17 000 inimest. Mitmel pool on üleujutused neelanud enda alla elumaju, purustanud teid ning katkestanud elektriühendusi.

Baybay City ümberkaudsetes külades sai vähemalt 36 inimest surma ja 26 on teadmata kadunud, vigastatuid oli veidi üle saja, ütlesid kohalikud ametnikud.

Vähemalt seitse inimest sai surma ja 20 on kadunud Bunga külas, millest pühkis üle mudalaviin, jättes nähtavale vaid üksikud katused.

«See peaks olema muidu kuiv hooaeg, ent võib-olla on kliimamuutus sellele lõpu teinud,» ütles Cano ja lisas, et maalihetest on mõjutatud kümme küla.

Tema sõnul teab mägine piirkond, kus kasvatatakse maisi, riisi ja kus paiknevad ka kookospalmiistandused, küll hästi maalihkeid, kuid tavaliselt on need võrdlemisi väikesed ega too endaga kaasa ohvreid.

Piirivalvele, politseile ja päästeametnikele on appi tulnud ka sõjaväelased.

Troopiline torm Megi, mis Filipiinidel on tuntud kohaliku nimega Agaton, on sel aastal esimene suur torm, mis riiki tabas.

Teadlaste sõnul muutuvad taifuunid viimasel ajal tugevamaks üha kiiremini, mis on seotud kliima soojenemisega.

Filipiinid on maailmas üks enimohustatud riike taifuunide mõjule. Igal aastal tabab saareriiki keskeltläbi 20 tormi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles